Melodifestivalen 2008

För visst fasen är ”Andra Chansen” ett makalöst bra koncept, där tv-publiken bjuds på mer spänning än vad ett elkraftverk producerar årligen. Sex stekheta dueller kastar bort schlagerstjärna efter schlagerstjärna och kvar står två Globenfinalister. Galet bra tv.

Sibel var gudomligt bra ikväll (även om första framträdandet började lite skakigt). Älvan i rosa måste ha krossat pudelgänget fullkomligt i duell ett. Deras låt är blek och pyrotekniken var löjligt omfångsrik.
Läxa lärd: Hur mycket man än eldar kan man inte dölja en medioker låt.
Sibel ballad kommer ju garanterat att placera sig bra i Globen om hon fortsätter så här. Misstänker dessutom att en tv kastades ut genom fönstret nere i Bromölla då det stod klart att ”That´s where I´ll go” gick till Globen. Det kostade antagligen Sanna segern. Utan Sibel hade hon ju varit enda balladen, och därmed ruggigt farlig. NU slåss brudarna om samma röster.

Nordmans finalplats vet jag inte vad jag ska säga om. Jag har ju börjat gilla melodin rätt hyfsat och framträdandet med häxbränningen är, vad man än tycker om Nordman, sjukt snygg tv. Frågan är hur det här placerar sig i Globen? Hade de ”Nordman”-skanderande Kirunaborna under direktsändningen fått bestämma så hade duon varit i Belgrad redan idag. Men som tur är så bestämmer inte dom om en vecka. Haha.
Slutligen Nordman, när ni nu nått Globen: Nu får du tamejfan ta och lära dig texten, Håkan Hemlin. Du sjunger ju fel VARENDA gång. Skärpning!

Vidare.
Att mina kex i Caracola åkte ut var synd, men dom hade aldrig stått sig mot Sibel. Tjejerna har fått ut enormt mycket av att ha fått vara med under Kiruna-veckan, ett litet färgglatt genombrott helt enkelt.

Och i duellen mellan Therese Andersson och Suzzie Tapper så var det kul att Tapper drog ett längre strå. Hon var grym i kväll och jag längtar redan efter en fullängdare med Suzzies gripande melodier med texter som betyder nåt. Och sjutton, Therese var vass också. Två sköna tjejer, och en var tvungen att åka. Synd bara att Suzzies vackra ballad inte klådde Nordman…

Olas första avancemang var kul för honom, men hans låt håller inte för Globen. Han är världens charmigaste och skönaste kille, men ska han göra en ”Måns” så får han ha mer att komma med.
Och Ola: Att ha blivit slagen av en så pass bra låt som Sibels är inget att skämmas för. Du lär ju dessutom ha ytterligare en grym sommarhit på gång som är bra mycket vassare än ”Love in Stereo”.

Och angående allt som kvällspressen kommer att skriva om i morgon: Ja, det hade varit grymt om vi fått Carola (och Herr Johnson) till final. Det hade varit förbannat schysst att se henne tampas med Charlotte, Linda, Sanna och BWO. Men låten höll inte. Man kan inte komma med en blek låt som ”One love” (som i princip bara bygger på wailningar, ljusexplosioner och ett stjärnmöte), och tro att den ska valsa in i Globen utan problem. ”I lågornas sken” är melodimässigt starkare. Och det är melodiernas år i år. När duon åkte ut ikväll så kan man även konstatera ett litet rekord: Bara EN joker i Globen…

Luuks framförande av ”Jag saknar dig ibland” var för övrigt galet bra. Framförandet bevisade bara ytterligare vilken bra låt det är när den INTE kvids fram av Josefin Nilsson.

Och Christer Björkman: Don´t quit your dayjob.
Du var underbart usel i Luuk-sketchen (fniss).

Nu ser vi fram emot Globen. Mitt tips är i dag 1. Charlotte 2. Sanna 3. BWO . Men jag återkommer…

Läs mer om Melodifestivalen på Schlagerprofilerna

Diskutera Melodifestivalen på Qruisers Melodifestivalsklubb

Publicerad: 2008-03-08 22:38:05