Oj, vilken grej. Charlotte fick inte folkets högsta röst, men vann ändå. Det blev alltså inte den storslagna seger som många tippat. Men utan att ursäkta Sannas 132 poäng från svenska folket så är vi övertygade om att La Perrellis storledning efter juryns härjningar hade väldigt mycket att göra med att folk hade gett upp att rösta på Charlotte eftersom hon redan sågs som en segrare. Ingen skulle ha kunnat knappa in på henne (och precis så blev det ju…).
Men hey, vi klagar inte. Charlotte är ett utmärkt val att skicka ut i Europa och det var löjligt rörande att se ex-vinnaren framföra sin Hero inför en jublande Glob.

Det scenario vi igår målade upp med att Empty room skulle håva in massor av jurypoäng stämde alltså inte riktigt. Eller ja, bidraget fick ändå nästan lika mycket jurypoäng som BWO och Rongedals (som vi också tippade att folk juryn skulle premiera…).
Sanna gjorde rasande bra ifrån sig och hennes andraplats är väldigt välförtjänt och det är ju jättekul att svenska folket gav henne högsta poäng. Hennes ballad är faktiskt i världsklass. Kan man ana att gamla schlagerrävar som Jessica Andersson och Magnus Carlsson redan letar ballader till MF 2009?

Visst hade det varit kul att skicka BWO till Belgrad men trion kommer tyvärr alltid att ses som för ”coola” för att håva in folkets högsta röster. Så tråkigt, eftersom Martin Rolinski aldrig varit bättre än under den här Globenfinalen. Lay all your love on me lär i alla fall bevisa sig på varenda lista i Östeuropa. Det lovar vi.

Hurra också för att Linda Bengtzing håvade in massor av jurypoäng. Hon klagade ju i veckan (helt rätt) på att hon aldrig får vidare mycket av juryn. Nu höstade hon in massor av poäng och slutade på en femte-plats (hennes bästa placering någonsin). Trots att hon inte fick några poäng av folket. Galet.

Haha. Åt att Frida & Headline tack vare Malmöjuryn inte blev poänglösa. Deras sex poäng föste den skånska guljackan förbi både Nordman och Christer Sjögren. I alla fall så länge som juryns röster gällde. Sen kammade Frida åter noll och kom sist eftersom både Nordman och Sjögren fick röster av folket. Men kul att inte göra en Kikki i alla fall…

Slutligen. Nu får det vara nog. Tagga ner Björn Gustafsson-hajpen nu. Hans första framträdande med beatbox-prylen var ju bara så tråkig och poänglös. Vad skrattade folk åt? Just nu är det en sån osannolik Björn-feber att han skulle kunna stå rakt upp och ned och bara äta en banan för att dom ska skratta på sig. Skärp er nu svenskar. Är vi verkligen SÅ svältfödda på humor i det här landet?
Jaja, visst blev det party i Globen när han brassade igång sitt eurodiscomedley. Men vi hade ju sett det förr. Och så hysteriskt kul var det väl inte (även om bögflirten med The Nicoles lettiske dansare var skön…)?

Och även om ni lär läsa det i varenda tidning i morgon: Den pampiga öppningen med trumslagarna och artisterna i blå morgonrockar drogs snabbt ner av Golden Hits-öppningen med folk i ”Lets dance”-kläder som sjöng Get this party started. Vilken B-öppning, SVT. Trist när allt annat var av yppersta klass.

Så, tack för en fantastisk sexveckorsturné som toppades i Globen med en fantastisk vinst av La Perrelli. Mot Serbien.

Slutresultat:

1. Charlotte Perrelli 224
2- Sanna Nielsen 206
3. BWO Lay your love on me 158
4. Rongedals 142
5. Linda Bengtzing 56
6. Nordman 48
7. Sibel 39
8. Amy Diamond 36
9. Christer Sjögren 23
10. Frida feat. Headline 6