Efter sändningen, på presskonferensen, fick sedan finalisterna svara på frågor från den samlade pressen. Frågorna blev dock oftast inte intressantare än ”Hur känns det nu?” och ”Vad tycker du om dina medtävlare?”. Svaren naturligtvis därefter. Alla deltagare fick också ur en hatt dra sitt startnummer i finalen och flera av länderna var mycket nöjda. De norska representanterna kramades och dansade av glädje när det stod klart att de skulle få gå ut sist i finalen. Dima Bilan och Jevgenij Plusjenko från Ryssland vars kyliga relation varit lite av en snackis den senaste veckan, verkar ha blivit sams, åtminstone utåt. I väldigt många ord förklarade Dima sin kärlek till var och en som var på presskonferensen, inklusive Jevgenij.

En av de tio finalisterna utsågs inte av tittarna utan av back-upjuryer. Ingen vet ju förstås vilket bidrag detta var, men väldigt många verkar tro att det är just Norge som inte var tittarnas favorit. Även Polen nämns i de här diskussionerna.

Gladast för kvällen var folket från Azerbajdzjan som i sitt första försök i ESC lyckades ta sig till final. Här nere finns många azerbajdzaner och de festade ordentligt hela natten.

Fansens och journalisternas tippning i presscentret inför semin visade sig stämma i 9 fall av 10. Slovenien låg åtta i omröstningen och Finland tolva, men det var alltså Finland som knep finalplatsen. Det bådar gott inför morgondagens semi där ju Charlotte leder omröstningen på presscentret.

Här är tio-i-topp (uppdaterad 21/5 kl 12.00)

Sverige 1000 p
Ukraina 974 p
Turkiet 947 p
Portugal 895 p
Island 826 p
Vitryssland 717 p
Bulgarien 681 p
Malta 649 p
Cypern 628 p
Georgien 624 p

På elfte plats kommer sedan förhandsfavoriten Schweiz som inte alls imponerat på repen. Sist ligger Litauen med enbart 353 röster.

Nu är det snart dags för det första publikrepet med Charlotte vilket följs av ännu ett ikväll. Återkommer med mer rapporter då.