I kväll är det äntligen dags för Sverige och Charlotte att inta kvalscenen i Belgrad. Hero startar som bekant som nummer två och tippas av de flesta att segla vidare till finalen på lördag. Men historien har också visat att givna finalister kan floppa (lex Kate Ryan), och det är omöjligt att förutspå hur Europa röstar.
Men håll tummarna och kom ihåg att vi i Sverige får rösta i kväll. Ja, fast inte på oss själva såklart…
Så här tippar QX Schlagerduo Ken Olausson & Ronny Larsson att det går i kväll:

Givna till final:

Sverige vs. Ukarina

Island
Isländskt eurodisco i sann 90-talsanda som vi bara vill ut och dansa till. Grymt bra och mäktigt och en finalplats är given. Bara blonda Fridrik tonar ner sin ”Jag-har-drömt-om-att-stå-på-en-ESC-scen-i-hela-mitt-liv”-energi.

Sverige
Vinnarfeeling så klart och det kan inte sluta med något annat än finalplats.

Turkiet
Turkiet går alltid vidare, vad dom än skickar. Mycket eftersom det finns stora invandrargrupper i varje land. Schlagertyckare Ken tycker att det här är helt okej, schlagertyckare Ronny fattar ingenting och tycker det är riktigt dåligt och totalt intetsägande.

Ukraina
Tydlig hitfeeling och lätt avancemang när Ani Lorak drar sin mäktiga discodänga Shady Lady. Ukraina går alltid bra av en anledning: Dom skickar bra låtar.

Kroatien
Småcharmig balkantrall som växer, speciellt när en gubbe kommer in och rappar. Charmigt utan att bli plojig, och finalplats blir det just därför.

Portugal
Portuguisiska ”Gulletussan” med en överdrivet dramatisk låt som gör anspråk på att vara pampig, men blir bara trååååååkig. Men den går vidare eftersom den är sist och det är ett snyggt nummer.

Schweiz
Italiensk ballad av småhunkig läckerbit som det snackats mycket om. Låten blir en poplåt efter halva tiden och det är ingen nackdel alls. Men han ser inte ut att ha kul på scenen…
Final men inte mycket mer.

De fem som slåss om de sista tre finalplatserna:

Albanien
Vemodig rockballad som vi överraskas över varje gång vi hör den. Till final men mitten där.

Bulgarien
Moderns danslåt med scratch och breakdance och ett jobbigt ska-parti som låter löjligt brajarvänligt. En helt oförutsägbar låt, vilket är en fördel i de här sammanhangen.

Malta
Hetsig trall som är som gjord för spinning. Galet udda, men charmig på nåt sätt. Fast det kan bli FÖR hysteriskt…

Sverige vs. Ukarina

Danmark
Löjligt glad soulpop i retrofeeling med småsnygg kille. Men om man tar bort refrängen är det inte så mycket kvar av låten. Men har man en mördarrefräng kan det räcka långt…

Georgien
Töntig låt med fredsuppmaning. Urtråkigt med blind sångerska som låter som den där irriterande sångerskan i irländska nittiotalssuccén Bewitched. Men med ett fredsanslag och dessutom sjunget av en blind så blir det inte helt ofarligt…

Chanslösa:

Sverige vs. Ukarina

Lettland
Rednex i Pirattappning. Dåligt och larvigt som kanske har en viss chans med sin infantila refräng men för oss kan det inte bli annat än en flopp. Och med tanke på att skämtbidragen floppade i semi ett så borde även detta misslyckas.

Ungern
Zzzzzzzzzzzzzzzzzz. Urtråkig ballad som Carola skulle kunna haft på sin ”Steg för steg”-platta. Chanslös.

Cypern
Cabaretspexande med snygg sångerska. Helt chanslöst och helt ointressant (är dock lite nyfiken på manskören….)

Makedonien
Fartig öststatspop. Låter precis som sånt som Makedonien brukar skicka. Nu har väl folk tröttnat?
Snygga dansare, men inte mycket mer…

Litauen
Ful gubbe i Michael Bolton-frisyr sjunger tävlingens mest menlösa bidrag. Ohjälpligt utanför finalen.

Tjeckien
Söt tjej med småskön lätt RnB-pop. Hade kunnat vara ett av spåren på en Marie Serneholt-platta.

Vitryssland
Meh! Samma symfonirockschlager som förra året! Men med en fulare sångare och med en väldigt ointressant refräng. Låten var tydligen en hyfsad poplåt från början men när symfonirockanslaget lades på så blev det verkligen crap av det hela.