I pressens omröstning är listan (uppdaterad kl 14.00)

Sverige 1146 röster
Ukraina 1116
Turkiet 1048
Portugal 1038
Island 957
Vitryssland 813
Bulgarien 767
Georgien 732
Malta 718
Cypern 718
Schweiz 693

Därefter kommer de övriga länderna på i princip samma antal röster, med undantag för Tjeckien och Litauen som ligger hopplöst sist. Detta tyder på att det finns en antal solklara finalister och därefter många länder som slåss om resten. Man ska påminnas om att pressomröstningen hade 9 rätt av 10 i tisdags.

Här är min genomgång av alla kvällens bidrag:

Island
Mycket starkt framträdande lyfter den här låten till oanade höjder. En klockren eurodisco-dänga från 90-talet, vilket får anses modernt i ESC-sammanhang, som enkelt ska komma vidare.

Sverige
Ni kan Charlottes nummer utantill. Det ser likadant ut fortfarande. Charlotte ger inte 100 % men det finns där till ikväll, det kan vi vara säkra på. Ska bara vidare. I den starka inledningen av semin är risken att något av bidragen försvinner, men vi får hoppas att juryn i så fall räddar Charlotte.

Turkiet
Rockig låt som växt under repetitionerna. Är stor favorit och låg ett tag jämsides med Ukraina i pressens omröstning. Bör nu ta sig enkelt vidare.

Ukraina
Årets snyggaste nummer? Årets bästa låt? Årets vinnare? Inget kan stoppa Ani Lorak från att gå direkt till final och väl där kan den mycket väl vinna hela tjottaballongen. Kolla särskilt in Fredrik Olofsson, den svenska dansaren!

Litauen
Efter den starka inledningen kommer nu nåt helt annat. Jeronimas sjunger sin egen låt med stor inlevelse. Inte alltid så rent. Och det är inte särskilt bra. Ska komma tok-sist i den här semin.

Albanien
Ett av Albaniens bättre bidrag. Vacker ballad med hemsytt hjärta i bakgrunden. Har chans på finalen men kanske inte en av de främsta utmanarna. Startnumret ihop med ett väldigt blygsamt framträdande talar emot.

Schweiz
En av årets förhandsfavoriter. Den svenska fan-klubben gav Schweiz sin tolvpoängare i den europeiska omröstningen. Paolo har varit svajig på repen men har hämtat sig de två senaste genrepen och har nu en god finalchans. Sätter sig den här Amy Diamond-kopia till låt tillräckligt snabbt hos publiken så ska den vara med i final.

Tjeckien
Den här låten är omgjord till Eurovision. Från att ha varit en helt ok radiopoplåt har det nu blivit en vidrig komposition med extra allt. Utom kläder till dansarna. Smaklöst, överdrivet och osammanhängande.

Vitryssland
Ruslan från Vitryssland kan inte ett ord engelska. Därför har han fått lära sig texten till sin Hasta la Vista genom att ljudhärma. Och faktiskt fått till ett engelskt uttal betydligt bättre än många av sina östeuropeiska kollegor. Den här låten bör ta sig till final, inte minst genom diverse kompisröster.

Lettland
Svenska kompositörerna Liberg, Sahlén, Andreasson och Wassenius fick inte med sin låt i Melodifestivalen. Så de skickade den till Lettland. Och nu har det blivit Hits for Kids. Oerhört fånigt och oerhört effektivt. Varningsklockorna ska dock ringa när inga av skämtbidragen i tisdags lyckades gå vidare. Vi kan ju hoppas att den här sörjan får åka hem redan imorgon, men troligen får de stanna till på lördag.

Kroatien
Den hittills äldste deltagare i Eurovision rappar ihop med ett gäng gatumusikanter. Äkta, varmt och mysigt. Att den gamle mannen sedan scratchar på en trattgrammofon gör det inte mindre charmigt. Är ett av de bidrag som slåss om de sista platserna och jag hoppas, hoppas, hoppas att de tar den.

Bulgarien
Kanske lite bulgarisk club music? Snyggt och effektivt nummer och en låt som är två låtar på en gång. Ska kvalificera sig enkelt.

Danmark
En enkel dänga i Karl Martindahl-anda. Lätt att sjunga med i redan från början eftersom ni redan hört allt förut. Kan möjligen gå vidare, men den är nog tyvärr lite för banal.

Georgien
Den blinda Diana Gurtskaya sjunger om freden som snart ska komma. Lite för klyschigt för att det ska få nåt riktigt genomslag. Ska inte räknas bort helt då refrängen har en svårglömlig hook, men i den bästa av världar ska det inte ha en chans trots det snygga klädbytet i mitten.

Ungern
Klassisk, vacker schlagerballad med tusentals tända ljus på scenen och i bakgrunden. Finstämt och vackert i blandning mellan ungerska och engelska. Räcker det? Tveksamt.

Malta
Den här låten handlar inte alls om sprit som titeln antyder. Den är istället en spionaffär där Vodka är det hemliga kodordet. Snygga dansare och ett snyggt nummer som ska kvalificera sig. Man kunde önska lite mer dynamik i låten, de startar på max och ökar sen rakt igenom vilket blir lite tröttsamt.

Cypern
En låt som hade gjort sig utmärkt 1988 i schlagersammanhang. Inte något egentligt fel på låten, bara gammaldags. Lite småtrist nummer och en låt som inte helt håller ihop får svårt att kvalificera sig, men kan inte räknas bort helt.

Makedonien
Det här är en platt, fullkomligt meningslös poplåt som bäst görs som hissmusik. Dansarna i strumpbyxor fyller inte heller ut numret. Utan sina kompisar i fd Jugoslavien får Makedonien det väldigt svårt och missar troligen sin första ESC-final nånsin.

Portugal
En av årets starkaste låtar med en oerhört kompetent sångerska. Hon framför sin Senhora do Mar med stor inlevelse och vi i publiken ramlar nästan av stolarna av pampigheten. Hoppas det går genom TV-apparaterna så att ni förstår låtens storhet! Ett måste i finalen.

Tips till final: Island, Sverige, Turkiet, Ukraina, Schweiz, Vitryssland, Lettland, Bulgarien, Malta och Portugal.