Så var det äntligen dags: ESC-final i Belgrad. I kväll avgörs det om Sverige ska ta sin femte seger i Eurovision Song Contest och om Charlotte Perrelli ska bli historisk genom att bli den första kvinnan att vinna tävlingen två gånger. Sverige har sedan Globen-finalen i mars tippats placera sig väldigt högt och innan semifinalen i onsdags var det många som trodde på en svensk seger. Segersnacket finns fortfarande kvar men har avtagit en smula. Mycket för att ukrainska Ani Lorak gjorde ett kanonframträdande i torsdags och för att Ryssland (lite oförtjänt och förvånande tycker vi) fått vinnarbuzz. Lägg därtill överraskande starka framträdanden av Norge, Grekland och Bosnien-Hercegovina, länder med artister som alla kan överraska i kväll.

Här har vi avgett våra omdömen om länderna och låtarna som tävlar i kväll:

1. Rumänien
En av få ballader i finalen i år och därmed inte helt ofarlig. Denna italienska smöris med snyggt par i huvudrollerna kan placera sig hyfsat. Men startnummer ett gör att den antagligen glöms bort…
2. Storbritannien
Upphittad: Sydney Youngblood version 2000 med en urtråkig soulpoplåt.
Återfinns: I botten av resultattabellen.
3. Albanien
Melodin är inte helt dum, men den blott 16 år gamla sångerskan är alldeles för svajig. Nedre halvan.
4. Tyskland
Fyra galanta damer i vad tyskarna uppenbarligen kallar popstjärnekläder sjunger sig igenom en medioker låt som inte gör nån glad. Ingen röstar på sånt här och det blir tveklöst en bottenplacering. Igen.
5. Armenien
Den snygga sångerskan med energi som ett helt kärnkraftverk sjöng inte så bra under semifinalen, men det bör hon kompensera på pur energi och en bra låt. Armenien hade kunnat slåss om segern om det varit tonsäkrare. Topp tio.

6. Bosnien & Hercegovina
En udda liten trall med två av ESC-historiens charmigaste figurer. Alla verkar ha förälskat sig i detta nummer efter semin i tisdags, och B-H placerar sig med lätthet på topp tio.
7. Israel
Ett ord. Överarmar. Vi kopplar bort hans habila men svaga sång och koncentrerar oss på den här killens armar. Dom snyggaste biceps vi sett i ESC ever. Sen tittar vi på den snygga kören och sen på sångarens armar igen. Sen är det slut. Mittplacering. För armarna.
8. Finland
Finsk hårdrock som skrällde sig till final i tisdags bör knappast vara ett hot. Lordi gjorde det bättre för två år sedan och att bara ha en hyfsat melodiös refräng hjälper inte de här färglösa gänget.
9. Kroatien
Gubben med vevgrammofonen var charmigt udda och exotisk i torsdags. Nu känns det här lite blekt och saggigt. Kroatien får nöja sig med att placera sig någonstans i mitten.
10. Polen
Plastiga balladdamen Isis Gee bor till vardags i USA och det syns. Inte mycket som är äkta på scenen under de här tre minutrarna. Ja, det skulle väl vara sången då. För hon sjunger rätt starkt. Men det släpiga Celine-rejectet till låt är inget man minns, och poängen blir få. Långt ner i tabellen för Ms Gee.

Sverige vs. Ukarina

11. Island
Den isländska gay/faghag-versionen av Fame har en av tävlingens starkaste låtar och euroanslaget gör den löjligt direkt. Euroband sjunger dessutom förbannat bra, vilket inte är helt vanligt i dance-genren. Till deras nackdel är att dom är övertända och när Fridrik intar scenen så är han som en kalv på grönbete och vet inte var han ska göra av sin energi. Men heja!
12. Turkiet
Turkarna funkar nästan alltid i ESC-sammanhang. Men i år går det inte så bra som tidigare. Låten är för anonym och turkiska Kent placerar sig i mitten.
13. Portugal
Frodig balladdonna med dramatisk ballad brukar alltid gå hem i de här sammanhanget. Men vi är tveksamma till det här och låten är inte tydlig nog. Tänk hellre på tre andra saker. 1. Refrängen låter som ”Crucified”. 2. Sångerskan ser ut som Mia & Klara-karaktären ”Gulletussan” och 3. Visst är det Salem Al Fakir i kören?
14. Lettland
Hit men inte längre! Piratfjantarna faller platt i finalen och får äntligen gå på plankan. Och sluta skyll på att barnrösterna gjort att Pajas-Piraterna är här. Det är att idiotförklara barn.

Sverige vs. Ukarina

15. Sverige
Nej, semiframträdandet var varken schlagerhistoria, gudomligt eller magiskt. Det var en svajig början med ett riktigt bra slut. Men nu är det nya tag och Charlotte kommer absolut att placera sig i toppen. Men vinst? Nja…
16. Danmark
Ingen utom vi verkar fatta charmen med den här låten. Den är långt ifrån ett mästerverk men med en lallar-refräng som denna så är det helt begripligt att den är i final. Dessutom är Simon Matthews charmig som satan. En dark horse.
17. Georgien
Blinda georgiskan har en okej låt men dras med två problem: Låten har en urtöntig texten om att fred snart ska komma. Det känns som att hon är ungefär tjugo år för sen i de här sammanhangen. Och hon ser för jävlig ut i sin sönderslitna klänning med bling-bling.
18. Ukraina
Herregud. Vilket framträdande Ani Lorak bjöd på i torsdags! Var det klockrent eller vad? En modern discoschlageruppvisning i fem QX-klass. Bra dans, innovativt scennummer, snygga dansare och stabil sång. En mycket trolig vinnare.
19. Frankrike
Vi älskar det här sköna numret med Sebastian Tellier som är megastjärna i hemlandet. Men hur ska övriga Europa ta emot ett sånt här modernt nummer? Hmm…
20. Azerbajdzjan
Hanna & Lina-effekten tog vidare detta shownummer med en icke-befintlig låt. Om detta överteatraliska opera/pop/rock/symfoni-poptpurri hamnar i toppen så omyndigförklarar vi Europas tv-tittare.

21. Grekland
Grekiskan imponerade rejält i tisdags med sitt moderna dansnummer med pop-up-sagobok och svängig Britney-pop. Topp tio. Igen.
22. Spanien
Spaniens knasboll hade kunnat vara farlig om han tävlat i semifinalerna så att vi kunnat höra den här Gasolina/Macarena-kompotten en gång tidigare. Det här kan gå hur som helst. Utom vinst.
23. Serbien
Serberna skickar återigen en fin ballad med stråkar och pampig uppbyggnad och den här är precis lika vacker som Lejla och Lane Moje och…äh, börjar det inte bli lite förutsägbart och tjatigt nu? Men ett år till håller det för europas röstare, så topp tio.
24. Ryssland
Visst, det är en rätt snyggt nummer och Dima Bilan är lite stjärna. Men sen? Låten är producerad ”av någon i Timbalands stall” och ett mediokert försök att kopiera mästerproducentens sound. Believe har inget i toppstriden att göra. Och att slita av sig skjortan för att plocka poäng känns inte så lite desperat.
25. Norge
Med drömstartnumret tjugofem går en av våra favoriter ut på scenen med en riktigt stark låt i Duffy-anda. Norge kan skrälla rejält i afton, men det småtrista scenframträdandet gör kanske att låten inte riktigt når ända fram…