Måns Zelmerlöw, Sarah Dawn Finer, Alcazar, BWO, Emilia, Lasse Lindh, Caroline af Ugglas och Jennifer Brown ska alla tävla under kvalveckorna i februari och mars nästa år. QX har pratat med hälften av artisterna (gissa vilka…) om deras medverkan, och den artikeln publiceras senare i veckan. Men nu är det fokus på de mest brännande frågorna inför nästa års festival:

Varför får vi bara träffa de här åtta artisterna idag? De är ju inte ens i samma delfinal…?
– Det här med artistpresskonferenserna har börjat gå på rutin för alla, även för er journalister. Ni skulle kunna skriva om det här redan dagen innan presskonferensen om ni ville. Så nu ändrar vi på det och väljer att presentera åtta av de artister som varit med i upphovet på sina låtar.

Så det här är inte en täckmantel för att flytta fokus från att ni inte har en programledare än och att alla artister inte är klara att presenteras?
– Nej, programledarbiten har jag inget med att göra, och det har heller inget med artistpresskonferensen att göra. Och visst, det finns tre-fyra bidrag som inte är helt klara ännu och där vi diskuterar olika lösningar med upphovsmännen. Men tidigare år har vi ju inte haft artistpresskonferenser förrän i början av december, och när vi är där tidsmässigt kommer alla artister att vara klara för presentation.

Lasse Stefanz hoppade nyligen av, är den låten diskad?
– Nej, den är inte diskad. Så nu ska jag försöka hitta en likvärdig artist till det bidraget, vilket inte är det lättaste.

Ligger SVT på dig om att det ska vara ett band från Dansbandskampen som ska ta över det bidraget?
– Nej. Jag har givetvis tittat åt det hållet, men det finns inget band som har samma uttryck som Lasse Stefanz. Men jag jobbar som sagt på att hitta en artist, annars kan det bli så att det bidraget försvinner.

När får vi veta vilka städer artisterna tävlar i?
– Det blir i början av december, då vi i vanliga fall brukar presentera det. Det arbetet tar ju lika lång tid som vanligt.

Är det här jokertänket kvar om att de fyra bidragen ska tas ut med fokus på upphovsmännen och inte på artisterna?
– Hmmmmm……(Christer funderar länge). Nej, det blev inget renodlat sånt tänk. Det blir istället lite av varje: En genrebreddande låt, något manlig för att väga upp alla tjejakter som tävlar i år och någon som baseras på upphovsmännen. En bra blandning helt enkelt.

Dagens Fråga

Vilken är den bästa musikalen enligt dig?

  • 34%
  • 16%
  • 11%
  • 3%
  • 30%
  • 7%