Alternativ gaykultur

Nu är det dags för alla bitterfjollor att sluta klaga på den ytliga gaykulturen. Den 10-21 juli är det nämligen dags för Eurofaeries årliga träff på ön Terschelling i Nederländerna. Räkna med ett frossande i lantlig andlighet och sökande efter det ”rätta” jaget.

Eurofaeries är en avknoppning av Radical Faeries, en rörelse som startade i USA på 70-talet av homon som ville ha ett alternativ till den kommersiella gaykultur som rådde i storstäderna. Första träffen ägde rum i arizonaöknen 1979 och är numera legendarisk i faeriekretsar.

Rörelsen har nämligen vuxit sig mycket större sedan dess. Det finns faeries i hela Europa (främst Tyskland, Nederländerna, Storbritannien och Frankrike, men också till exempel Estland) och USA. Alla får vara med: bögar, flator, bisexuella, transpersoner och deras vänner. Det som binder dem samman är att de alla är intresserade av naturen, andlighet och förstås DJUP kommunikation – det var ju ytan de ville bort från. De månar om hbt-personers unika identitet och vill utveckla den i ”en säker miljö med möjligheter till individuellt, kreativt och andligt växande”.

Årets höjdpunkt för en faerie är träffen, då de förvandlar någon gammal och avskild ladugård till den ”andliga lekplats” som så många homon har saknat, både som barn och vuxna …

Publicerad: 2000-06-26 17:48:45