Transliv

På senare år har RFSL inkluderat transvestiter och transsexuella i sin verksamhet och har bedrivit lobbyverksamhet för framför allt transsexuellas situation. Man har därvid skapat begreppet transperson som en sammanfattande benämning på personer som på ett eller annat sätt går över könsgränserna.

Ett försök till definition är: ”Transpersoner är ett samlande begrepp för de individer vars identitet, utseende eller beteende tidvis eller alltid skiljer sig från samhällsnormen för deras vid födseln fastställda kön”

Ett annat försök är: ”Transpersoner är ett samlande begrepp för de individer som tidvis eller permanent framträder eller lever ett liv i en könsroll motsatt den vid födseln fastställda.”

I RFSL:s principprogram enligt beslut av 2000 års kongress står det:

”RFSL anser att varje människa själv har rätt att definiera sin könsidentitet och också bli respekterad som den man upplever sig vara… RFSL arbetar för ett samhälle där den mänskliga mångfalden och rikedomen bejakas. Därför kan fördomar mot och diskriminering av transexuella, transvestiter och personer med genusuttryck som skiljer sig från samhällets gängse normer, aldrig accepteras, varken i eller utanför RFSL. RFSL engagerar sig i och arbetar med frågor som berör transpersoners situation.”

Den som på allvar drog upp diskussionen om transpersoner var James Green som är en kvinna till man opererad debattör från Kalifornien. Han har arbetat för transpersoners rättigheter.

I introduktionen till ”Transgender Equality: A Handbook for Activists and Policymakers” (som utkom förra året) skriver James Green bl.a:

”In its broadest sense, transgender encompasses anyone whose identity or behavior falls outside of stereotypical gender norms. That includes people who do not self-identify as transgender,
but who are perceived as such by others and thus are subject to the same social oppression and physical violence as those who actually identify with any of these categories.”

Försöken att samla alla transpersoner för att på så sätt bilda ett kollektiv som under RFSLs paraply kan driva transpersoners intressen har skapat en laddad diskussion i olika media. Framför allt vill de transsexuella inte beblandas med transvestiter efttersom de anser att deras vilja att vara det motsatta könet inte är könsöverskridande utan ett sätt att korrigera naturen.

Ändå är det de transsexuella som bäst behöver hjälp av RFSL som lobbyorganisation för att få till stånd en offentlig utredning syftande till att underlätta könsbyte för transsexuell. När det gäller transvestiters rättigheter finns inte mycket i övrigt att önska eftersom det är tillåtet att gå klädd som kvinna. Det som behöver ändras är människors attityder på samma sätt som attityderna till homosexuella ändrats under de senaste åren så att numera 70% av befolkningen säger sig inte ha någonting emot homosexuella.

Hur det förhåller sig med transvestiter i detta avseende finns det inga mätningar på men det är idag inte alls lika tabubelagt att vara transperson som bara för tio år sedan vilket man märker när man är ute. I förra veckan var jag och en annan transa på Waldemarsudde och såg på konst. När man är två är det nästan omöjligt att dölja sitt rätta jag men ingen tog någon notis om oss när vi vandrade runt och tittade på konstverken.

Publicerad: 2001-04-02 20:10:31