Böcker

Ulf Ekelund skriver öppenhjärtigt om sina 22 år i friidrottens tjänst, först som VD i Svenska Friidrottsförbundet och därefter general för Friidrotts-VM 1995. Han lotsar läsarna genom mängder av smaskiga intriger och skandaler som utspelas bakom kulisserna, både på löparbanan och i de fina salongerna. Ulfs memoarer är en osannolik blandning av Svensk Damtidning och Sportnytt.

Tillsammans med sin, nu bortgångne, livskamrat Lars Edihn som han levde med i 26 år, var Ulf initiativtagare och arrangör till de populära Barnbygalorna. Dessa lockade gräddan av svenska och internationella artister och gäster. Storheter som Drottning Margrethe, Bob Hope, Danny Kaye, Birgit Nilsson, Vera Lynn, Jack Nicholson, Ingrid Bergman, Connie Stevens, Boy George och Roger Moore har passerat revy under två decennier.
– Jag har länge velat skriva mina memoarer, att få dela med mig av allt det jag har fått uppleva, att helt enkelt få ge min version av den bild som media speglat. Till exempel alla turer runt Friidrotts-VM i Göteborg säger Ulf.
Friidrotts-VM var ett arrangemang som han genom sina personliga internationella kontakter och ”osvenska lanseringskampanj” lyckades få till Sverige. Detta blev det största evenemanget någonsin i landet och omsatte fem miljarder kronor. I boken ägnar Ulf många kapitel åt idrotten, berättelser om hans vänskap med våra främsta friidrottare som Patrik Sjöberg och Linda Haglund och deras uppgång och fall.

När jag träffar denne kosmopolit i hans flotta Östermalmsvåning för att prata om hans memoarer vill jag givetvis veta mer om alla dessa stjärnor han träffat, divafasoner och tragedier….
Till exempel Josephine Baker vars egen sexuella läggning det har spekulerats i.
– Hon älskade bögar, hennes familj som kryllade av adopterade barn kallade hon för ”Regnbågsfamiljen”. Hon sprang på gaydiscon så fort hon hade chans, berättar Ulf.
– Josephine var ibland en äkta diva och älskade att göra stor entré på fester. När hon förstod att hon inte anlänt sist av gästerna blev hon full i fan. När det ringde på dörren reste hon sig ur soffan och gömde sig bakom den. De sent anlända gästerna fick fördrink, slog sig ner och fick förmodligen sitt livs överraskning när Josephine dök upp bakom soffan och välkomnade dem!

En annan primadonna som var nära vän till Ulf och Lars under många år var givetvis allas vår Zarah. Leander.
– Hon var så naturlig, så enkel, och när hennes älskade man Arne gick bort var hon otröstlig. Ofta ringde hon sent på kvällarna och bad min Lars komma och ligga och hålla om henne för hon var så bedrövad.
– När hon medverkade på Barnbygalan 1977, hade vi efterföljande supé för artisterna på Stallmästaregården. Vi hade fått champagne som välkomstdrink, och därefter goda viner till maten. Men Zarah och Arne ville dessutom ha vodka så jag beställde in två sexor, minns Ulf.
– Då röt Zarah: ”Inte ett glas din idiot, en flaska skall det vara”! Och den gick åt! Efter kaffe och konjak sade Zarah ”kom Arne, så går vi hem och tar oss en sup”!

Zarah var ju den homosexuelle revykungen Karl Gerhards första absoluta primadonna, en mantel som sedemera Git Gay axlade.
– Git är så rolig, vet du att hon har nio hem runt om i världen som alla innehåller kompletta garderober med skor, lösögonfransar, smycken… ja allt!

Rubriker är något som han fått vänja sig vid under sitt liv i offentligheten. En av de mest hysteriska var Hänt i veckans löpsedel som skrek ut budskapet ”VM-general kär i Prinsessa” och hävdade att Ulf var kär i sin goda väninna Prinsessan Birgitta.
– Det var ju inte klokt, jag är bög och hon var då gift! Och dagen efter skulle jag ta emot Kungen och Drottningen som hedersgäster på Friidrotts-VM. Birgitta och jag har under många goda middagar hos henne på Mallorca skrattat åt den löpsedeln!

”Off the Record” är en urskvallring bok som insinuerar att mycket ligger dolt under ytan, historier som man vill reda ut.
En av dem är kapitlet där Ulf berättar om sina nattliga samtal med Shirley MacLaine. Hur var det egentligen med Shirley och Olof Palme, hade de ett förhållande?
– Hon sade aldrig rent ut att de var tillsammans. Men varför i hela friden skulle en av världens mest kända skådespelerskor ideligen ringa, mitt i nätterna för att fråga ut mig om hur Olof Palme klarade sig i debatterna i samband med kärnkraftsomröstningen 1980?
– Hon hade koll på varenda TV-program som Palme deltog i, till och med vilken tid de sändes, så jag fick läsa på som en galning för att kunna ge henne korrekta referat.

Idag lever Ulf med sin make Lajos Nagy.
– Vi träffades på gayklubben Karusell på Söder i Stockholm 1997 men hade känt varandra sedan länge.
Ulf och Lajos lever ett mycket socialt och utåtriktat liv, fyllt av guldkanter och syns ofta på såväl stora kändisfester som på huvudstadens gayställen.

När Ulf kom ut i slutet på -60 talet myllrade Stockholm av gaymötesplatser, såsom City Club på Döbelnsgatan, Petissan och Piperska Muren. Det fanns bastuklubbar i varenda kvarter! Populärast var det livigt trafikerade Sturebadet och dess 1:a klass-avdelning.
– Där vimlade det av smygbögar. Du skulle häpna om jag berättade vilka som sprang där, säger Ulf och får något drömskt i blicken.
När jag lämnar Ulf och Lajos paradvåning, matt av dessa fantastiska berättelser, har jag känslan av att Ulf ruvar på historier som skulle räcka till minst en bok till.

Off the Record är utgiven av förlaget Fischer & Co och finns i Din bokhandel.

Läs hela artikeln i tidningen QX

http://www.qx.se/info/qx.php

Publicerad: 2001-04-04 01:00:00