– ESC är en kulturell yttring som stärker banden mellan folken i Europa, men de senaste årens förnyelse har har skadat detta på ett påtagligt sätt, säger Wim van de Camp, som toppar CDA-listan i det stundande Europavalet, till tidningen De Telegraaf.

Nederländerna har vunnit ESC fyra gånger, men sedan det nya systemet med telefonomröstning införts har det gått uselt. Efter fyra år av snöpliga nederlag ville man ändra på det och gjorde en ”Kicki-Lotta-Bettan” eller ”Carson-Hanson-Malmkvist” dvs lät tre av landets allra populäraste och folkkära manliga artister – Gordon, René Frogers och Jeroem van de Boom – bilda trion De Toppers. Det blev en succé utan like. Deras låt Shine har slagit alla försäljningsrekord i hemlandet. Förväntningarna var därför höga och drygt 2,4 miljoner tittare – en mycket hög siffra i ESC-sammanhang i Nederländerna – hade bänkat sig framför tv:n för att se sina idoler ta Europa med storm. Men det blev platt fall i år igen.

– Vi är oerhört besvikna. Vi gjorde vårt bästa och vårat uppträdande var bra. Men det är märkligt att alla Balkanländerna gick vidare till finalen, sade René Frogers efter fiaskot.

Han är bitter på de forna östblockländerna, som han menar bara röstar på varandra.
– Många framträdanen var usla och det förekom en hel del falsksång, förklarade han

Gordon instämmer.
– Vilka ruttna länder! Alla trodde att vi klarat oss. Hela salen stod upp.

Wim van de Camp, som kommer att sitta i Europaparlamentet efter den 4 juni, tänker till och med göra omröstningsproceduren till en valfråga.

– Som ivrig motståndare av folkomröstningar kommer vi därför att plädera för att återinföra professionella juryer och alltså få ett slut på telefonröstandet, lovar han De Telegraaf.