Hälsa

Precis som i Sverige ökar könssjukdomar bland män som har sex med män i andra delar av västvärlden.
Tyskland redovisar i sin statistik för förra året att 750 nya fall av hiv-positiva registrerats. Det är en ökning med 33% jämfört med tidigare år och det är första gången kurvan vänder upp på fem år.
Av de nyregistrerade var 51% män som har sex med män.
– Vi fruktar att aids inte längre uppfattas som så allvarligt som det gjort tidigare år, säger Wolgang Kiehl vid Robert Koch Institutet.

Från Melbourne och delstaten Victoria i Australien rapporteras en ökning med 41% förra året.
89% av de 198 personer som diagnostiserats var män mellan 20-40 år, varav de flesta identifierade sig som bögar eller bisexuella.
Hälsomyndigheter i såväl Tyskland som Australien skyller utvecklingen på ”säkrare sex-utmattning”. Och man tror att bromsmedicinerna gett en uppfattning om att aids inte längre är farligt. Från Tyskland finns även en oro för att ”bare-backing” ökat bland män som har sex med män. Bare-backing betyder att man medvetet väljer en livsstil där man har sex utan kondom.

Trenden i Sverige är likartat och Folkhälsoinstitutet har startat en kampanj för att vända trenden. Kampanjen kallas Sentry och står för Safe Entry. I alla gaymedia visas annonser med budskap om säkrare sex och information om hälsoläget.

http://www.sentry.nu

Källa: Sentry

Publicerad: 2001-04-09 14:00:00