Ett av de partier som i sin valplattform tagit upp hbt-personers rättigheter inför EU-valet är Feministiskt initiativ. I opinionsundersökningarna ser partiet ut att nå ca 1% vilket inte räcker till parlamentet i Strasbourg, men som kan ge partiet statligt stöd.
– Problemet är att Fi inte har pengar eller statligt stöd idag, säger Mian Lodalen som QX når när hon vaktar partiets valsedlar i vallokalen på Centralstation i Stockholm.
– Varenda liten bunt valsedlar som läggs ut görs av någon frivillig som råkar ha tid, säger hon. När de få valsedlar som på det sättet når vallokalerna försvinner eftersom någon annan blir så provocerade så är det ett allvarligt demokratiskt problem.
– Hade det skett i Lettland eller i ett land i Afrika att valsedlar slängdes skulle alla säga att det var just ett demokratiskt problem, jag menar att det även gäller här hemma. Så jag gör min lilla aktivistiska insats genom att vakta valsedlarna.
För att råda bot på problemet med bristen på valsedlar gick idag Feministiskt initiativ ut med helsidor i morgontidningar för att instruera sina väljare som inte hittar valsedlar att skriva ut hela partinamnet på valsedeln, inte bara Fi.
– Du och Elisabeth Ohlson Wallin finns med på Feministiskt Initiativs hemsida med filmade stöd för Fi och Gudrun Schyman!
– Jag är, som alla hbt-personer borde vara, djupt oroad över utvecklingen i Europa. Så sent om i veckan som gått har Pride-paraden stoppats i Rom och i Nederländerna fick det högerextrema partiet 15%.
– Det högerextrema, fascistiska och religiösa fanatikernas frammarsch i kölvattnet av den ekonomiska krisen gör mig jätteoroad. Vi som är måltavlor borde nu vara extra uppmärksamma och det är därför jag tycker att detta valet är extra angeläget och viktigt.
Mian Lodalen skrattar till när hon tänker på en Gudrun Schyman i högklackat och rödmålade läppar på plats i EU-parlamentet.
– Fi är det mest queervänliga partiet, säger hon. Det är bland annat därför jag kommer att rösta på dem. Jag tror att Gudrun Schyman kommer att göra det bästa jobbet eftersom hon kan parlamentarismen. Hon kan tågordningen och har dessutom modet att utmana gubbarna där nere.

Piratpartiet på Tema Regnbågspolitik