Konst

Bjarne Melgaard är en av de mest utskällda konstnärerna i Sverige. Orsaken till att den norske internationellt erkände konstnär fått utstå spä i Sverige är på grund av en utställning och ett konstverk.
Dels var det bilder av Donald Mader på Historiska Muséet under Kulturhuvudstadsåret. En pedofiluppjagad opinion fick slag över nakenbilder på killar i tonåren. Opinionen blev så upphetsad att en nynazistisk grupp fick energi till att riva ner bilderna. Vilket i sig blev till en kommentar om konstens provocerande funktion i samhället – nymoralister och nynazister hand i hand… kunde det bli mer tydligt?
Sedan var det Melgaards video All gym queens deserve to die som upprörde opinionen. En flickas arm i en mans mun ansågs vara barnpornografisk av opinionen, medan det avfärdades av domstol.

Denna gång tar Bjarne Melgaard hjälp av det norska black metal-bandet Mayhem, och leker med antikristbudskap i sina bilder. På en av hans bilder står: Jesus died on the cross, but who fucking asked him to do it anyway..
Kanske kan även denna utställning reta upp den nymoralistiska opinionen i Sverige och ytterligare understryka sina politiska strävanden.

I Dagens Nyheter Dagens Nyheter konstaterar Melgaard att trots sin homosexuelaitet älskar han speedpunk och hardcore och mindre imponerad av Gloria Gaynor – typ: alla gymbögar förtjänar att dö.
Och jag väntar med spänning på när Bjarne Melgaard återkommer med en kommentar om den svenska drogpaniken… det skulle sätta rejäl sprätt på massmedia!

Melgards utställning pågår fram till den 20 maj. I QX-guiden hittar du adress och öppettider.

http://www.qx.se/nyheter/artikel.php?artikelid=337

Källa: Se tidigare artikel om Melgaard

Publicerad: 2001-04-20 21:00:00