Disco

Hon berättar att hon har flyttat till Nashville, där hon köpt en liten gård utanför stan och där hon kan dra sig tillbaka för att bland annat måla.
-Det har varit min viktigaste sysselsättning under de senaste åren. Jag har haft utställningar i New York, Chicago, Los Angeles och i Japan 1999, som var sponsrad av Steven Spiegelberg. Jag håller mest på med abstrakt konst och just nu lär jag mig en ny teknik. Jag låter mig inspireras av människor och deras omständigheter.
Hon berättar att hon möter människor på gatan som gärna pratar med henne och berättar vad de varit med om.
-Jag är en god lyssnerska. Andras känsloupplevelser är riktlinjen i mina verk oavsett om det handlar om målningar eller låtar. Det är en fantastisk känsla att kunna använda sina talanger p det sättet.

Donna Summer har aldrig gjort någon hemlighet av att hon är djupt religiös.
-Jag är kristen och tror på Jesus Kristus. På förmiddagarna brukar jag prata med Gud om min roll i livet. Jag är övertygad om att varje människa ständigt frågar sig varför man finns till och meningen med livet. Jag finns här för att sprida godhet och glädje.
-Kristendomen löper som en röd tråd genom min karriär. Också under åren då jag sjöng låtar som ”Love to love you baby” var jag trogen min tro. Nyligen skickade en väninna till mig gamla dagboksanteckningar som hon hittat från den tid då jag spelade i ”Hair” i München. Det var intressant att konstatera att Donna Summer av i dag och för 30 år sedan förändrats mycket litet.

Det var efter Hair som hon kom i kontakt med producenten Giorgio Moroder och karriären tog fart.
Donna Summer berättar att hon lockats till Rotterdam för att hon får bra betalt och för att hon får sjunga vad hon vill, allt från ”I feel love” till sitt nya projekt ”Dreamway Express”. Det är barnvisor kompletterade med ett videospel. En isrevy i Europa är intresserad av att göra en ishow av ”Dreamway Express” och det sysselsätter Donna Summer just nu.
-Jag har fullt upp med att skriva låtar tillsammans med min man, som också är kompositör. Två dagar i veckan tar jag också sånglektioner och dessutom är jag både mor och mormor och så arbetar jag på en musikal om mitt liv: ”Ordinary Girl”. Men helt och hållet i min egen takt. Jag vill inte göra något förhastat.

Hon berättar att Paul Simon gjorde ett praktfiasko med en musikal som han gjort. Föreställningen fick läggas ned efter bara några dagar.
-Det var mycket smärtsamt för en man med sådana enorma förtjänster. Man kan fråga sig varför människor i den åldern fortfarande vill hålla på med musik. Bee Gees, Rod Stewart och så jag är tillbaka igen. Många artister ser sitt yrke som ett kall och kan inte vara utan det. Inte jag heller. Jag skulle kunna köpa mig ett vackert hus på Saint Martin och sitta och njuta i solen varje dag. Men det är inte mitt mål i livet.

-De flesta förknippar väl mig med disco från 70- och 80-talet. Få vet att jag också har gjort andra saker. Som till exempel en duett med Dolly Parton. Jag håller också på med en ny cd, men för den har jag ingen deadline. Det blir en dansplatta, för det är där jag har mitt hjärta. Under den senaste tiden har jag också arbetat mycket med hiphop-rytmer.
-Inte allt som jag gjort under åren har blivit succeer och det har funnits tider då jag verkligen hatat musikindustrin. Att vara artist kan liknas vid att köra bil. Bilarna omkring dig tutar när man inte gör något som är bra. Men medan man sitter bakom ratten och lipar finns det alltid några andra vid sidan om som fortsätter att köra rakt fram.

http://archief.ad.nl/artikel?text=Donna%20Summer&sort=presence&ED=ola&SEC=%2A&SO=%2A&fdoc=1

Källa: Algemeen Dagblad

Publicerad: 2001-04-21 23:18:59