Turism

Nu när våren är här är en tur till Köpenhamn som balsam för våra stressade homosjälar. Det har turistorganisationen, Wonderful Copenahgen, tagit fasta på och bjöd i helgen in skandinavisk och brittisk gaypress. Att satsa på gaytursiter är ganska nytt, men så har Köpenhamn utvecklats till en storstad av internationellt snitt och förstått betydelsen av ”rosa pengar”. Den erkända design- och modetidningen Wallpaper utsåg nyligen stan till den tredje bästa storstaden i världen.

Som värd för gayhelgen var WoCo:s internationella presschef Henrik Thierlein, som på ett professionellt sätt lotsade oss runt i ”Drottningens by” under två dagar. WoCo välkomnade med att på torsdagskvällen besöka den nya gayrestaurangen, Kelleren, där ägaren Kell Lisager presenterade sitt koncept. Mottot ”the good life” innebär att mat, vin och service harmonieras. Under vår middag kunde vi, förutom att njuta av den välkomponerade maten, lyssna till Henrik som pratade om sitt arbete för WoCo.

Inte långt från Kelleren ligger Café & Bar Sebastian, som under många år varit välfrekventerat och känt. Inte minst för sina happy hours ”Gay Hours” (17-21). För internationell gaypublik har Sebastian på ett naturligt sätt fungerat som mötesplats och informellt informationscentrum. Kvällen avslutades på Heaven, en ny gaybar/café & restaurang i två våningar. Under kvällen hade intresset för Skandinaviens gaykultur växt sig större bland de brittiska journalisterna.




Henrik fortsatte att guida oss runt i ”Drottningens by” under fredagen med ett kort men uppskattat besök på nyöppnade Danish Design Centre. Ett centrum där man kan se det senaste i dansk designade produkter, allt från lego till Bang & Olufsen. På promenadavstånd finns också det flådiga Kongelige Bibliotekets utbyggnad. Det är en gigantisk svart kub som till vardags kallas Den Sorte Diamant. En imponerande byggnad vid vattnet i hamnen som förutom bibliotek innehåller fotoutställningar, konserthall, café och designad restaurang. Bandet Aqua höll här sin releasefest förra året för 400 journalister.




En kortare lokalbussresa tog oss till Statens Museum for Kunst. Det gamla pampiga museet har fått en toppmodern tillbyggnad som i sig är värd ett besök.

Perfekt och fräck gayshopping, med risk för övertrasserat konto, finner man på det lilla designstråket Kronprinsensgade, en bakgata till Strøget. Här finns det bästa av trendig dansk design vägg i vägg eller galge mot galge, med det bästa av det internationella.

Trött i fötterna och en skön vilopaus var lunchen på Heaven. I dansk anda bjöds det på smørebrød och en ”lille en”. Med vid lunchen var också Jorgen Weis, representant för Mermaid Pride 2001, som presenterade årets prideaktiviteter. Köpenhamns Mermaid Pride hålls i år den 18 och 19 augusti med parad, välarrangerade partys och välbehövlig brunch.




Eftermiddagen ägnades åt ”en doft av den fina världen” genom att tillbringa tid på Royal Scandinavia Retail på Strøget. Illums Bolighus, Holmegaards glas, Royal Copenhagen, Georg Jensen, Royal Copenhagen Antiques & Georg Jensen Museum är exklusiva butiker med unika atmosfärer.

Eftermiddagskaffe serverades på det fashionabla Royal Copenhagens Café. På samma våningsplan hittar man också den mycket intressanta 2:a sorteringen med föremål av hög kvalitet.

Den 160:åriga nöjesparken Tivoli har öppnat för säsongen. Parken har piffats till och attraherar med modernare scenframträdanden, nya attraktioner och restauranger med hög matstandard. Restaurang Ketchup, som för övrigt har ytterligare ett ställe i centrala Köpenhamn, känns rätt. I den trendiga miljön serveras en färgstark meny både i brasserie- och i restaurangdel.

Kvällen avslutades på traditionella regnbågsställen och på Pan Club fanns Cunigunda på scen.

I Köpenhamn har det gayiga livet alltid känts nära, enkelt och vardagligt vilket imponerade på den brittiska gaypressen även om storleken är minimal, i brittiska mått mätt.

Henrik från WoCo hade på ett medvetet och professionella sätt visat oss en påtaglig trendighet och att ”Drottningens by” poppat till sig. I veckorna fram till den 12 maj kommer Köpenhamn garanterat att vändas upp och ner pga. årets melodifestival. 35 000 biljetter såldes på mindre än en timme. Håll din vän hårt i handen, stäng av mobilen, var fjollig, skratta och ge dig ut i den fantastiskt blomstrande kultur- och designstaden Köpenhamn. Mycket är på gång så besök www.woco.dk (se länken nedan). En bra, överskådlig och lättnavigerad site som även innehåller en bra gayinformation under ”gay copenhagen” i index.

Att officiellt bjuda in gaymedia känns priviligerat och rätt i 2000-talet både för den formella kontakten, men inte minst för det informella kontaktnätet bland journalister och redaktörer i gaymedia runt om i världen.
Copenhagen Gay Life är en gayguiden som också finns i tryckt form på klubbar och barer.

http://www.woco.dk

Källa: Wonderful Copenhagen

Publicerad: 2001-04-25 21:00:00