Pride

Hur har året som Mr Gay Sweden varit?
– Bra! Jag har ju fått göra många saker som jag inte fått chansen att göra annars. Jag har min lounge på Tip Top som går strålande och jag har fått träffa många roliga människor, medverkat vid olika evenemang… Men det roligaste som hänt under året var när jag höll föredrag under Man2Man-konferensen i Piteå. Det är en slags kurshelg för bögar, och outkomna bögar i synnerhet. Jag pratade om att våga stå för den man är… jag försökte tala ur ett personligt och positivt perspektiv. Och jag fick en otrolig respons, som i sin tur gav mej väldigt mycket. Det var flera som kom fram och pratade med mej efteråt, som sade att jag hjälpt dem en bit på väg. Många av dem håller fortfarande kontakten och håller mej uppdaterad om sina framsteg. Det är såklart jättekul att höra en 35-åring som bor i en pytteliten by i Dalarna säga att om det inte varit för mitt föredrag hade han kanske aldrig kommit ut. Sådana saker ger så mycket mer än det glammiga.

Varför behövs en Mr Gay Sweden, egentligen? Har tävlingen nåt existensberättigande?
– Jag kan ju säga såhär: att så länge Mr Gay Sweden bara är ett jippo som bara går ut på att fylla Münchenbryggeriet med folk för en kväll så… Visst är det kul med en fest, men i dagsläget tycker jag att det är fel att påstå att titeln ska ha någon djupare betydelse. Den skulle kunna ha en stor betydelse, men då måste det finnas uppbackning. Det finns stora möjligheter att ge Mr Gay Sweden-tävlingen en sexualpolitisk innebörd. En Mr Gay Sweden skulle kunna ha många chanser att påverka folk i rätt riktning. Konferensen i Piteå är ju ett sådant exempel, man skulle kunna arrangera mer sådant, till exempel i samarbete med RFSL. Men så kommer det ju inte att bli så länge det inte finns någon riktig organisation bakom tävlingen. Jag hade ju kunnat göra så mycket mer under året, men det är ju väldigt tungrott om man ska dra i allt själv. Så visst, Mr Gay Sweden-tävlingen är en kul fest men mycket mer än så är det inte.

Har du några råd till årets aspiranter?
– Först och främst vore det kul om fler killar från landet vågade söka. Hittills har tävlingen varit väldigt koncentrerad till Stockholmsområdet, det vore bra med en större spridning. Och mitt bästa råd är att se det hela som en kul grej. Om du blir uttagen till finalen, satsa på att ha så kul som möjligt den dagen. Strunta i att göra 120 armhävningar för att dina biceps ska se större ut. Det funkar inte alltid, se bara på mej, hahaha. Dessutom är det ute med mag-rutor, haha.

Så hur det känns det att lämna ifrån sej tiaran?
– Jag kommer ju att slippa taskiga kommentarer förklädda till komplimanger: ”Du är snyggare nu än när du vann” och sådär, haha… Det har varit ett kul år, men ni slipper ju inte mej bara för att det är slut. En sann Mr Gay Sweden har inte tiaran på skallen, han har den i skallen…

Mr Gay Sweden 2001 kommer att koras den 3 augusti på Münchenbryggeriet.

http://www.qx.se/info

Källa: Läs hela intervjun i nya QX

Publicerad: 2001-04-26 01:00:00