Homokamp

Lagförslaget har utarbetats av Sinisa Rodin, en diplomerad student i juridik vid universitet i Zagreb och expert på EU:s regelsystem. Enligt lagförslaget till en ny konstitution höjs nivån på jämlikhet mellan könen till att även omfatta rätt till ”fri sexuell orientering”. Den nya lagen skulle kunna ligga till grund för ett juridiskt erkännande av samkönade par som vill ingå ”äktenskap”.

Det intressanta och liberala lagförslaget som bygger på EU:s jämställdhetslagar välkomnas av flera ledande Socialdemokratiska politiker. Milanka Opacic, ordförande för Socialdemokraterna (SDP) är positiv till lagförslaget men påpekar att det är tveksamt om SDP:s något mer konservativa koalitionpartners kommer att godkänna det. Enligt Milanka Opai ligger lagförslaget helt i linje med Socialdemokraternas värderingar och det kommer att tas på största allvar. Hon kommer vidare att höra sig för om de övriga partiernas inställning till det nya lagförslaget. Det kan dock komma att dröja innan parlamentet fattar beslut i frågan.

Enligt det nya lagförslaget kan de som könsdiskriminerar eller diskriminerar någon utifrån dennes sexuella läggning komma att dömas till sex månaders fängelse. Överträdelser av lagen kommer att behandlas och avgöras i domstol inom en period av femton dagar. Den eller de som blivit diskriminerade skulle även kunna kräva ekonomisk ersättning. Den nuvarande lagen skyddar kvinnor fullt ut mot diskriminering i arbetslivet och samhället i övrigt men den nya lagens syfte är att ytterligare höja nivån på jämställdhet mellan könen, liksom ge ett långt mer gående skydd för samkönade par.

http://www.crogay.com

Källa: Crogay

Publicerad: 2001-04-26 16:43:56