Homokamp

”Parad för lika rättigheter” var parollen som samlade 200 personer till Warszawas första gayparad. Den genomfördes den 1 maj och var ett samarbete mellan den polska delen av International Lesbian and Gay Cultural Network och TADA-projektet – ett projekt till stöd för människor med hiv/aids. Med i arrangemanget fanns även redaktörerna från tidningarna ”Nowy Men” och tidningen ”Outsider” liksom webmastern för www.gay.pl.
Paraden leddes av dragueens och två politiker, Piotr Ikonowicz från polska socialistpartiet och Robert Biedron för vänsterns demokratiska union. Ikonowicz ställde upp som presidentkandidat vid senaste valet och lovade att ge stöd till reformer för att införa samkönade äktenskap.
Paraden gick från Plac Zamkowy (Slottsplatsen) förbi presidentpalatset, där man stannade och uppmanade president Aleksander Kwasniewski att ge stöd till äktenskapsreformer. Utanför Warszawas universitet ställdes krav på ledningen att stoppa diskriminering på grund av sexuell orientering.
Paraden avslutades framför Copernicus-monumentet där Szymon Niemiec läste upp en deklaration. I den krävdes att Sejm, landets parlament, skall tillsätta en kommission för att reformera landets lagar enligt EUs direktiv gällande homosexuellas rättigheter.

http://www.gay.pl

Publicerad: 2001-05-03 19:56:08