Nederländska parlamentariker:

Anledningen är några skrifter och uttalanden av imamen i Rotterdam Khalil el Moumni. Han förklarade nyligen att homosexualitet är ”en sjukdom” och fick inom några dagar stöd från flera andra imamer.
Parlamentsledamoten Rehwinkel (PvdA)
är bestört.
– Om det bara vore en imam skulle man väl kunna stå ut med det, men att fyra imamer på kort tid hojtar är sorgligt, säger han till landets största dagstidning De Telegraaf.
Parlamentsledamoten Rijpstra (VVD) fördömer skarpt imamernas uttalanden.
– De hindrar därmed den svåra integrationen av utlänningar i Nederländerna.
Såväl Rehwinkel som Rijpstra anser att imamerna kan förverka sin rätt att vistas i landet om de blir dömda för sitt diskriminerande agerande.
– Då förlängs inte deras uppehållstillstånd.

För att kunna dömas för diskriminering måste det handla om upprepade uttalanden. Allmänne Âklagaren har inlett en förundersökning mot imamen el-Moumni.
Upprepad diskriminering av medborgare på grund av sexuell läggning, ras eller religion kan ge upp till ett år i fängelse, men det finns planer på att fördubbla det till två år. Maxböterna föreslås också att höjas från 10 000 gulden (cirka 40 000 kronor) till 25 000 gulden (cirka 100 000 kronor).
Integrationsministern Van Boxtel är lika förskräckt över imamernas uttalanden och vill så fort som möjligt ha ett samtal med dem för att klargöra vilka lagar och värderingar som gäller i Nederländerna. Imamernas uttalanden ska också behandlas i parlamentet.

Miljöpartiet Groen Links kräver att integrationsministern gör klart och tydligt för imamerna att diskriminering av homosexuella i Nederländerna är oacceptabelt.
Groen Links anser vidare att imamerna måste få gå igenom ett program där de nederländska värderingarna och normerna ingår.
Också ledaren för det kristna partiet CDA, de Hoop Scheffer, anser att imamerna så fort som möjligt måste få gå en medborgarkurs. CDA-ledaren är också irriterad över att imamerna i Nederländerna inte pratar nederländska.
– Om de inte kan tala vårt språk ska de inte kunna få uppehållstillstånd, säger han.

http://www.detelegraaf.nl

Källa: De Telegraaf

Publicerad: 2001-05-14 01:00:00