Video

[rating value=”5″]

Det här är den otroligt starka, och sanna, historien om Teena Brandon (Hilary Swank, som blev Oscarsnominerad för den här rollen) som föddes som flicka men levde sitt liv som pojke. När Brandon Teena, som han då kallade sig, kommer till Falls City, får han snabbt vänner och tjejerna dyrkar honom.

Alla dras till hans oskuldsfulla, lite truliga charm. Brandon faller för Lana (Chloë Sevigny) och inleder den bana som kommer sluta med att han våldtas och senare mördas. Han ger henne allt hon aldrig fått: uppmärksamhet, närhet och hopp om en framtid. Brandon iscensätter sig själv så skickligt att även de som kände honom väl vägrar ifrågasätta honom. När han blir arresterad hämtar Lana ut honom från kvinnohäktet utan att blinka.

Men när det uppdagas att Brandon är tjej provocerar det fram en sträng bestraffning från omgivningen. De verkliga fakta om fallet är fruktansvärda. Några dagar före Brandons död våldtar kompisarna John Lotter och Thomas Nissen honom. Sedan spårar de honom till hans gömställe med avsikt att hindra honom från att vittna mot dem. Där dödar de honom.

Boys Don´t Cry ger en svart bild av ett samhälle där moralen vilar på ett hopkok av förenklad biologism och religion och där allt som faller utanför de smala ramarna för vad som anses normalt, manligt och kvinnligt blir så väldigt hotfullt. Men den ger också kick genom skildringen av Brandons förmåga att skapa sitt liv och leva sin dröm mitt i allt det här.

Publicerad: 2000-07-26 03:00:00