Elio di Rupo

Di Rupos namn figurerade i såväl belgiska som internationella medier under pedofilskandalen 1996. Han misstänktes för att ha sex med minderåriga. Polisundersökningarna ledde inte till något, men ryktena om di Rupos homosexualitet kvarstod. Då, för fem år sedan, gav di Rupo inga kommentarer om detta, fastän han var en regelbunden besökare på Bryssels gaybarer.
Men nu tycker ex-ministern, som är av italiensk härkomst, att det är dags att komma ut offentligt.
Di Rupo, som i dag är ordförande för det mäktiga vallonska socialistpartiet, säger att han med sin outing vill uppmuntra tvivlande ungdomar att göra samma sak.
”När en politiker berättar offentligt om sin homosexualitet hjälper det verkligen en del ungdomar att utan komplex komma ut med sin homosexualitet. Det har jag själv erfarit efter de förskräckliga beskyllningar som riktades mot mig. Plötsligt kände alla till min sexuella läggning. Då fick jag många brev från unga människor och jag pratade också med många unga. De sa till mig: Jag har tagit detta steg, för att jag vet att ni är homosexuell. Jag har berättat för mina föräldrar och sagt att homosexualitet inte är någon sjukdom, för det finns till och med homon som blivit vice premiärminister”.
”Det är en av de bästa belöningar jag fått i hela mitt liv”, fortsätter Elio di Rupo. I ögonen på de unga människor som jag mött kunde jag indirekt läsa att det var jag som lossat dem från det tunga betongblock som de satt fast i. Befriade från en börda som förhindrade dem att vara sig själva”.

FWH står för Federatie Werkgroepen Homosexualiteit och är den flamländska motsvarigheten till vårat RFSL.

http://www.fwh.be/home.htm

Källa: FWH

Publicerad: 2001-05-16 18:51:53