HomO

HomO Hans Ytterberg gick i dagarna ut med ett krav på att skolans sex- och samlevnadsundervisning skall granskas. Orsaken är att Folkhälsoinstitutets och Skolverkets utvärderingar visar på stora skillnader i såväl kvantitet som kvalitet mellan olika skolor och till och med klassrum. Enligt HomO är det enskilda skolledares eller lärares engagemang som avgör hur undervisningen utformas.
– Rätten att älska den man vill är en mänsklig rättighet, inte en förhandlingsbar förmån, kommenterar Ytterberg.

Det som oroar HomO är även ”ny forskning som visar på unga homosexuellas utsatthet för trakasserier och att homosexuella ungdomar långt oftare än sina heterosexuella kamrater har självmordstankar eller försöker ta sitt liv.”

Ytterberg vill nu att Skolverkets utbildningsinspektörer får ett särskilt uppdrag dr de skall studera hur skolan hanterar mänskliga rättigheter.
– Uppdraget bör särskilt omfatta i vad mån homofobi innefattas när man diskuterar värdegrunden och hur man arbetar pedagogiskt med frågor som rör mänskliga rättigheter, inklusive rätten till likabehandling oavsett sexuell läggning, avslutar Ytterberg ett pressmeddelande.

http://www.homo.se

Publicerad: 2001-05-17 21:00:00