Homofobi

Den 23-25 mars träffades ”ungdomsambassadörer” i Sverige vid en konferens i Mariefred. Konferensen var till för att förbereda ungdomarna i deras arbete mot rasism, främlingsfientlighet, homofobi och diskriminering.
För att bli ungdomsambassadör skall man vara femton till tjugofem år. Man skall ha arbetat inom föreningsliv, elevråd eller liknande och visat engagemang i frågorna. Skolor och andar verksamheter där ungdomar möts erbjuds sedan att få besök av ambassadörerna.
De som anmäler sig för att vara ungdomsambassadör får utbildning och fortlöpande information.
Konferensen i Mariefred i mars var ett led i detta. Till konferensen kom Mona Sahlin. Idag går hon ut med ett brev där hon säger ifrån på skarpen till de ungdomar som vid konferensen visade negativ inställning till homofrågan. I den inledande inbjudan nämndes inte ”homofobi” bland de teman som skulle tas upp av ungdomsambassadörerna, det gav öppningar för protester från de ungdomar som inte vill ta upp frågan.
”I diskussionerna uttrycktes även negativ inställning till homosexualitet, detta väckte upp känslor och det har lett till diskussioner efter fortbildningen.”, konstaterar hon i brevet och säger vidare:
”I uppdraget ingår det att arbeta mot rasism, främlingsfientlighet, homofobi och diskriminering. Ni skall i er vardag och lokalt där ni verkar ta ställning när människor kränks eller förnekas grundläggande mänskliga rättigheter på grund av etnisk bakgrund eller sexuell läggning.
Även om arbetet mot homofobi inte nämndes när ni inbjöds att bli Ungdomsambassadörer, är detta en självklar del av arbetet för allas lika värde och rättigheter och arbetet mot fördomar. Det är även i linje med den Nationella handlingsplanen mot rasism, främlingsfientlighet, homofobi och diskriminering.”
Sahlin lämnar öppet för hur ungdomsambassadörerna prioriterar sina frågeställningar när de möter andra ungdomar, men slår fast att:
”Men om ni talar offentligt och t ex informerar om Ungdomsambassadörernas arbete, skall också arbetet mot homofobi nämnas. Då är det viktigt att ni själva tagit ställning, för allas lika värde och mot diskriminering av människor även på grund av sexuell läggning.”

Publicerad: 2001-05-21 14:31:02