Rakade skallar

Att läderklubbarna öppnat upp sina portar för skinnhuvuden är en ganska ny företeelse. De flesta bögar som identifierar sig med skinheads-stilen har i och för sig oftast känt samhörighet med lädervärlden, men det har inte varit helt självklart att släppa in grabbar i jeans, boots, Fred Perry-tröjor eller Ben Sherman-skjortor, i de mer hårdföra läderklubbarna. Det enda läder gay skins bär är ju bootsen.



Men numera är det sällan att någon höjer på ögonbrynen om ett gäng rakade grabbar hänger på läderbarerna. I Skandinavien har det tills nyligen varit en ganska ovanlig syn. Försök till att bilda gay skingrupper har prövats i Oslo, men annars har det mest handlat om enskilda som anammat stilen.

Nyligen fick svensk gaymedia upp ögonen för fenomenet. Snart sagt alla gaytidningar har vid det här laget skrivit om företeelsen. Medan gayskinsen diskuterar om man är queer eller gay eller bara skiter i allt, har resten av homovärlden förstått att de existerar. Och medan de som börjar diskutera om det är bra eller dåligt att se ut som ett skinnhuvud, så har man i England, gayskinsens förlovade hemland, sedan en tid haft en vild debatt om nya undergroundfilmaren Bruce LaBruce film Skin Flick – är den rasistisk? Varför pratar snyggaste bulan om förnedring och om drömmen att leva som en toalett???? Och den där våldtäktsscenen där en svart kille är offret? Hur skall man tolka det? De säger ju att de inte ä rasister… Via porrfilmsförlaget Cazzo films i Berlin har filmen dels släpps som soft core version och under namnet Skin Gang som hardcore-porr. Men riktig hard core kan man knappast kalla den. Mer underground och kanske till och med queer porr. Mer hardcore är då deras helt nya film Sexskins, som vi hämtat första bilden här på sidan ifrån.



Den närmast okritiska hyllningen av gayskins i brittisk gaymedia fick sig en totalknäck när Attitude i december 1999 konstaterar att alla gayskins inte är snälla pojkar. Hur långt får man gå när man leker med klädstilar som av de flesta uppfattas som mer än negativa? Rykten i London säger att hard core gay skinsen, som flyttat sig från Earls Court respektive Soho-områdena ut till Miles End och läderbaren The Backstreet blivit allt mer rasistiska i sin attityd. Men sanningen är nog att det till stor del är rykten. När vanliga bögar blir för påträngande är det effektivt att leka rasist för att slippa tjatet helt enkelt.



Alla officiella gayskin-grupper är fruktat tydliga med att det handlar om kamratskap och inte politik. Och att man inte tillåter några rasistiska eller fascistiska symboler. Antalet Sharp-skins (SkinHeads Against Racial Predjudism) är garanterat högre bland bögarna än bland heterofilerna.

I april genomfördes den första Gay Skin träffen i Danmark då SLM-Köpenhamn öppnade upp portarna för de rakade. Besökmässigt blev det kanske inte en braksuccé. Men de 20-talet grabbar som var där var alla nöjda. De största träffarna hålls, förutom i London där flera regelbundna klubbar finns, i Antwerpen och Berlin. Egentligen är det just i de tre städerna där det finns en fungerande gay skin-scen.

Gay skins ses inte alltid med helt blida ögon av ens de traditionella och opolitiska skinsen (nazzeskinsen behöver vi knappast snacka om). Hela skinhead-kulturen är övermanlig och när bögarna tar upp stilen, blir det ibland generande tydligt att hela skinhead-kulturen, som alla andra mansdominerade ungdomskulturer, egentligen är tungt bögig. Det sticker naturligtvis i ögonen. Kanske är det för att bögarna anammat stilen, som de nazister som spökade ut sig till skinheads, nu lägger om stilen. Symbolspråket håller helt enkelt på att förändras.

Festen på SLM-Stockholm kan knappast kallas en gay skin-träff. Snarare blir det en temafest och klubben ser till att det blir Ska-musik i baren och möjlighet för långhåriga att ta bort lockarna. På SLM har man dessutom skruvat till temat extra för att passa en läderklubb. Det räcker inte med att vara gay och skinhead – man skall dessutom vara ”dirty”.

På nätet finns massor av möjligheter att surfa runt bland gay skin-sidor. Vi har samlat några nyttiga länkar att utgå ifrån. Från dem är det bara att kolla in länksamlingarna och sedan surfa vidare.
Brittisk skinsida
Hundratals bilder på skinheads.
Gayskin från Nederländerna
Topp-sidade hemsidor för gayskins
Svenska skinnbollens hemsida
GSG – brittisk gayskingrupp
European Gay Skinhead Association
Fenix med tips om fester

http://www.slm.a.se

Publicerad: 2000-07-20 14:00:00