Myndigheter

I ett uppmärksammat remissvar på den parlamentariska kommittén om barns situation i homosexuella familjer, säger Socialstyrelsen nej till att göra det möjligt för samkönade par att prövas för adoption.
– Frågan gäller inte om den sexuella läggningen påverkar föräldraskapet utan om ett barn ska kunna ha två adoptivföräldrar av samma kön. Vi menar att det underlag som kommittén presenterar inte håller som saklig grund för en lagändring, förklarar Kerstin Wigzell, generaldirektör på Socialstyrelsen.
Socialstyrelsen säger nej till att samkönade par skall kunna prövas för gemensam adoption. De säger också nej till att göra det möjligt för lesbiska par att ges assistans inom sjukvården för konstgjord befruktning.
Däremot anser man från Socialstyrelsens sida att det skall bli lagligt med styvbarnsadoption för partnerskapsregistrerade.
Från Folkhälsoinstitutets sida svarar man kortfattat att man inget har att invända mot de förslag som ges från den parlamentariska kommittén.
Idag kom även RFSLs yttrande där man till skillnad från Socialstyrelsen anser att den forskning som finns idag om barn i homosexuella familjer är tillräcklig för att ändra lagen.
– Den internationella forskningen, som också har stor samstämmighet i sina resultat, är viktig att studera, säger RFSLs förbundsordförande Sören Andersson. Det är olyckligt att flera av ”barnexperterna”, som själva inte forskat på området, på oklara grunder avvisar denna internationellt erkända forskning.
– Då forskningen visar att barn som växer upp i homosexuella familjer mår lika bra som andar barn, tillstyrker RFSL Kommitténs förslag, säger han

http://www.homoadoption.nu/leftgra.html

Källa: Forskning om barn i homosexuella familjer

Publicerad: 2001-07-02 12:14:22