Homo/Bi/Trans och så Queer förståss…

Rapporterna från Pride världen över strömmar nu in. Det mest trista rapporten kommer från Belgrad, där serbiska nationalister, nazi-skinheads och fotbollshuliganer gick till attack mot gayparaden den 30 juni.
För att försvara paraden tvingades polisen skjuta i luften. Flera personer skadades, dock ingen allvarligt, och 32 personer har arresterats.
I ett e-mailmeddelande från gayaktivisten Jasmina Tesanovic beskrivs händelserna så här:
”Mobben attackerade en liten grupp i gayparaden och de började fly åt alla håll. Jag följde några av dem; och jag såg en för mig okänd kille med blonderat hår som misshandlades med käppar. Det blödde från hans huvud och näsa. Min vän försökte släpa bort honom. Tio poliser bildade ring runt oss, men hundratals huliganer bröt igenom.”
”Jag kände mig helt hjälplös och utlämnad. Men då polisen sköt i luften drog sig huliganerna tillbaks en kort stund. I nästa minut började de vråla ‘horor, degenererade’. En kvinna från en feministgrupp blev attackerad medan hon intervjuades, det slängdes ägg på alla som kunde antas i gayparaden och en förbipasserande kvinna släpades runt och utsattes för förolämpningar.”
Jasmina Tesanovic berättar i e-mailet att hon och några vänner gick vidare till mötesplatsen i studentrenas kulturhus. De förföljdes av unga män som skrek förolämpningar och vanligt folk de passerade instämde i ropen: ”Vi bryr oss inte om bögar och flator”, ”Döda dem alla, de förstör vårt rena Serbien”.
Och hon avslutar med att berätta att ingen hördes säga något till stöd för paraden eller rätten att demonstrera för homosexuellas rättigheter.

I Tel Avivs Gay Pride gick i en del av paraden 150 israeler och palestinier gemensamt. De protesterade gemensamt mot israels ockupation av Västbanken och Gaza.
– Vi anser inte att detta är en dag för en färgsprakande parad, sa Dalit Baum till nyhetsbyrån AP.
– – Gay Pride skall inte bara handla om karneval utan även om solidaritet. Vi kan inte förtrycka palestinierna och samtidigt genomföra ett firande här.
Flera tusentals personer deltog i paraden i Tel Aviv som besöktes av borgmästaren Ron Huldai. En ter timmar lång utomhuskonsert följde efter paraden.

I Schweiz deltog president Moritz Leuenberger i paraden den 23 juni. Han lovade att lämna in ett förslag på en partnerskapslag.
– Det är helt självklart att jag hedrar Christopher Street Day (Gay Pride i tyskspråkiga områden) med min närvaro.
Leuenberger är den första sittande regeringschefen som deltar i ett Gay Pride-firande.
I kanadensiska Calgary deltog före premiärministern Joe Clark med sin fru. I en öppen BMW ledde de paraden. ”Jag har ingen slips, är inte det kontroversiellt?” sa han skämtsamt till journalisterna.

I Edinburgh deltog ca 2000 personer i paraden den 23 juni. Gay Pride firades för första gången i Aguascalientes, Mexiko den 16 juni. Ca 100 personer deltog. Pride firades i totalt sju städer i Mexiko. Förutom Aguascalientes även i Mexico City, Guadalajara, Veracruz, Tijuana (275 den 9/6) , Culiacan och Monterrey (200 den 26/5).

Ca 25000 kvinnor deltog i Torontos femte Dyke March den 24 juni.
200 000 deltog i brasilianska Sao Paulos parad den 17 juni. När paraden startade för sex år sedan var deltagarantalet 2000. Stadens borgmästare Marta Suplicy deltig i paraden.
En halv miljon personer deltog i festligheterna i Berlin. Naturligtvis deltog den nya borgmästaren. Klaus Wowereit kom ut öppet bara dagarna innan borgmästarvalet och i hans tal från det Regnbågsflaggeförsedda stadshuset meddelande han: ”Vi kommer inte ge högerextremisterna något manöverutrymme”.
I Paris där den nyvalde borgmästaren Bertrand Delanoe också är såväl socialdemokrat som öppet homosexuell, deltog den 23 juni en halv miljon människor i firandet. I täten gick han bekom banderollen ”Alla tillsammans mot diskriminering”.
I Milano var vice borgmästaren Riccardo De Corato mindre glad över de 30 000 som deltog i paraden. ”Jag delar inte känslorna i denna parad”, sa han i en mediakommentar.

EuroPride firades i år i Wien. Där råkade man ut för sabotage mot en utställning om nazisternas terror mot landets och Europas homosexuella.
I Solveniens huvudstad Ljubljana ockuperade ca 40 gayaktivister den 15 juni ett café som vägrat servera homosexuella gäster. Det var poeten och gayaktivisten Brane Mozetic och hans kanadensiska kollega Jean-Paul Daoust som nekats servering och gayaktivisterna la beslag på caféets uteservering under flera timmar i protest.

I New York (se reportaget av Jens Crusenborg och Fredrik Eklund), deltig alla stans borgmästarkandidater. I Oslo deltog ca 2000 personer i paraden, vilket är ett rekord. Stämningen var hög såväl i paraden som i stans första PridePark och på de efterföljande festerna. I efterhand har det noterats att just PridePark arrangemanget har fått ekonomiska problem. PridePark har gått med 200 000 kronor i förlust, rapporterar Blikk.no. Orsaken är att Oslo kommun avslagit deras begäran om att ses som en frivilligorganisation vilket gör att de får betala fullt för hyran av platsen i centrala Oslo. Totalt besökte ca 1000 personer PridePark de två dagar den hölls öppet.

Officiella siffror har ännu inte släppts från London Mardi Gras som arrangerades i lördags. Men rapporterna talar om feststämning och ca 400 par som deltog i en partnerskapsceremoni. För första gången arrangerades även en Dyke March i London den 29 juni. Bakom paraden stod bland annat LaDiDah, den alternativa Gay Pride-festen.

I San Francisco deltog enligt rapporterna över en miljon människor i paraden. Bland deltagarna fanns den sköna ordern Susters of Perpertual Indulgence. 25-åriga stilettförsedda ”nunnan” Sister Lolita Me Into Temptation kommenterade festligheterna till en kvinnlig journalist:
”Som queers är detta vår heligaste dag. Våra lädermän, våra flator, våra DragQueens och våra fjollor… detta är vår dag, syster, vår dag!”

I Regina i den kanadensiska delstaten Saskatchewan, genomfördes landet första Hetero Pride. Ca 24 personer deltog i paraden den 18 juni. ”Det är viktigt att våga säga ifrån och lära människor att de inte behöver leva ut homosexuella känslor”, förklarade organisatören Bill Whatcott.

Publicerad: 2001-07-04 12:40:22