Pride

Den 1-5 augusti, och faktiskt några dagar innan, blommar Stockholm upp av bögar, flator, bisexuella, transpersoner och självklart en massa heteropolare. Stockholm Pride arrangeras för fjärde året i rad. Och ännu en gång ser man ut att spräcka alla tidigare rekord.
Stockholm Pride arrangeras av en förening. Dessutom deltar en mängd föreningar, partier, företag och fackföreningar med sina egna aktiviteter kopplade till festivalveckan. Den alternativa homofestivalen Moonbow hålls dessutom samtidigt som Stockholm Pride.

Förra året deltog ca 10 000 personer i lördagens parad och kring 50 000 personer tittade på. Det, liksom en överfull Pride Park och välbesökta evenemang runt om i stan, visar på att festivalen blivit ett av Stockholms största evenemang.
Medan man förra året sålde 5 300 DogTags, ser det ut som att de 6000 man får sälja kommer ta slut i år redan i förköp. Trycket på festivalen är större än någonsin och arrangörerna kommer få problem med att hantera tillresta som riskerar att inte komma in på festivalområdet.
Men Stockholm Pride är inte bara Pride Park och paraden.
På Södermalmsskolan blir det ett seminariecenter där det hela dagarna blir olika debatter och workshops. Här hålls bland annat ett seminarium av fackförbundet TCO, transvestitorganisationen FPE/S har en heldag med seminarier och det blir ett två dagars forum om bisexuellas situation.
Troende kan välja mellan dagliga mässor i St Paulskyrkan, söndagens avslutande mässa i Storkyrkan eller konstutställning och andra aktiviteter i Gustav Vasa kyrka. Den ekumeniska gruppen för kristna homosexuella, EKHO, firar i år 25, och pastor Ulf Lidman från Gustav Vasa församling arrangerar i år en mängd aktiviteter som nyligen ordinerad präst med ansvar för homo- bi och transfrågor.
Kulturutbudet i år är tunnare än tidigare. Filmfestivaler och större konstutställningar lyser med sin frånvaro. Det blir en enda teateruppsättning, White Christmas på Strindbergs Intima Teater och så har man turen att koreografen Kenneth Kvarnströms verk Splitvision råkar dansas samtidigt som festivalen i Vitabergsparken.
Den alternativa festivalen Moonbow, i kulturföreningen Tupilaks regi, håller under festivalveckan till huvudsakligen i Noaks Arks lokaler på Drottninggatan. Man har även BodyPainting på gaygymet The Muscle Academy, liksom en cabaret kväll på Salong katakomb.

Festerna däremot är fler och hetare än någonsin tidigare. Snacket på stan handlar kanske huvudsakligen om att QX och konkurrenten Sylvester slår sig samman för en gemensam fest på lördagen. Vi tar över Finnboda Varv och gör en grandios partykväll så som aldrig skådats i Stockholm tidigare. Samma kväll blir det party på Münchenbryggeriet under namnet Grand Finale, tjejfest med Bitch Girl Club, extra partystämning på såväl TipTop som Stargayte och garanterat fullt i PridePark, där Army of Lovers avslutar festen.
Dagen innan är det Mr Gay Sweden-fest på Münchenbryggeriet. Årets snyggaste bög skall väljas. I Pride Park är det Drag-tema och på kvällen tar flator som klär sig till män, DragKings, över med sina systrar av alla sorter discot TipTop. Det blri sista QueerPunk-festen och det blir ungdomsfest (kanske slår de till och med ihop sig.)
På torsdagen blir det åter en fest på Sturecompagniet. Tidningen Straight och Jonas Andersson med A Best Friend Production ordar grand party i alla lokalerna. The Next Gay Generation Party är temat och Schlagermusik blir det garanterat inte. På Stargayte blir det däremot Schlagerhysteri! Och Patricia har extraöppet och med all sannolikhet överfullt. Tjejerna samlas på RFSLs traditionella fest, denna gång på Heaven. SLM som har Öppet Hus för killar hela veckan har på torsdagen mixat och samarbetar med flatornas läderklubb LASH.
Onsdagen är ännu så länge en lite tunnare festdag. Öppningen i parken bjuder på en rad stora artister och sedan fixar Ulrich Bermsjö och Mr Gay Sweden 2000, Jonas Hedkvist ett öppningskalas på TipTop. Tjejsajten Sylvia har ettårsfest, var är inte helt klart ännu och så blir det självklart fullt på alla ordinarie gayställen i stan.

I år är de politiska grupperna mer aktiva än någonsin. Moderaternas avdelning i Högalid har programpunkter varje dag, socialdemokrater och liberaler har en rad seminarier på Södermalmsskolan och Homosexuella Socialister håller till på Café Aguéli på torsdag och fredag. Räkna med att fler politiska tungviktare än någonsin gör utspel under Stockholm Pride.

På QX.se kan du hämta information om alla aktiviteter under Stockholm Pride, även de som officiellt inte är en del av Pride. Vi har dessutom den enda gay guiden som översätts till engelska. Följ oss regelbundet för uppdateringar.
Via länkarna nedan kan du se bilder från förra årets fest och läsa om tidigare artiklar om årets festival.

Tidigare artiklar om Pride

3300 Dogtags redan sålda

Stort artistuppbåd i PridePark

Wallin gör årets DogTag

KLM blir officiellt flygbolag

Annonskampanj som upprör

Pride 2000

98 bilder från festen

Tack för i år, slut för i år

60 000 vid paraden

Dragrace avslutade dragkvällen

Drag och festkaos

http://www.stockholmpride.org

Källa: Stockholm Pride

Publicerad: 2001-07-06 14:00:00