Pride

Kulturutbudet till årets Stockholm Pride har sett tunt ut hittills. Bara en pjäs och tre konstutställningar. Men nu är det klart att även filmen får en plats under festivalen.
Bigrafen Zita har letat efter ny queer-film och hamnat i Norge. Därifrån har Zita hämtat hem fyra filmer.




”Lesbisk i Kautokeino” är em film som vann publikens pris vid Nordiska Filmfestivalen i Kautokeino tidigare i år. Den är gjord av Nils Jon Forshanger och berättar om Marit Buljo som blivit utkastad från sin hembygd och nu återvänder med sin flickvän. Marit och flickvännen träffar renskötaren Berit Sara som precis kommit ut. Men det är inte lätt att leva lesbiskt i Kautekeino och drömmen om att få gifta sig i byns kyrka känns fjärran.




Innan ”Lesbisk i Kautokeino” visas ”Hjem til jul” av Frank Mosvold med manus av Gerd Brantenberg, en fem minuters kortfilm om att komma ut medan mamma förbereder julskinkan! Ä ven denna kortfilm är belönad som bästa kortfilm 2000 vid stora filmfestivalen Outfest i Los Angeles och samma pris fick den vid Fresno Reel Pride Gay and Levian Film Festival.
”Ett positivt liv” av Kenneth Elvebakk och Johnny Vincent handlar om fyra människor som lever med hiv och lever just ett positivt liv.




Förfilmen ”Likgiltighet” av Frank Mosvold är en kortfilm på temat de sju dödssynderna. Norska Filminstitutet gav sju unga norska regissörer uppgiften och Mosvold valde likgiltigheten. Filmen berättar om 16-åriga Ole Petter som tror på Gud men inte vet om Gud tror på honom. Han går till prästen för att få råd.
Dag Johan Haugerud har gjort en annan kortfilm om de sju dödssynderna och fastnade för otukt. Filmen handlar om en bror och en syster och frågar vad som sker när rädslan färgar vår verklighetsuppfattning och gör oss osäkra på vad som verkligen sker.

På den ordinarie repertoaren visas även filmen Time Code med queer-intresse.
Filmerna visas varje dag under Stockholm Pride.
Dessutom har Tupilaks Moonbow-festival ett filmprogram. Festivalen håller till i Noaks Arks lokaler den första och andra augusti.
Under onsdagens evenemang visas filmerna ”Outlawed” – av Amnesty i Nederländerna och dansfilmen ”Barbed-Wire Flight” med dansteatergruppen ERI från Finland
På torsdagen visas ”Visit to Warsaw,” ”When Girls Kiss,” av amerikanskan Erica Eaton, ”Offering” av Paul Lee från Toronto och så den norska ungdomsdokumentären ”Älska den du älskar”.
Filmerna har ännu inga fasta visningstider. Men Moonbow festivalen pågår mellan 15- ca 18 de två dagarna.

http://www.folketsbio.se/zita

Publicerad: 2001-07-21 13:48:38