Pride

Senaste tre dagarna har jag fört ett femtiotal samtal med folk som inte köpt DogTag. Reaktionerna är olika; ”Varför har vi inte fått information” (men det går väl att själv hålla sig informerad, eller?), ”kan de inte utöka området” (nej, nej, nej, det funkar inte eftersom det är gräs runt omkring) och så ”Har inte ni några över” (nej, QX har DogTags till de som jobbar i vårt tältområde, inga fler). Skönast var den jag hörde igår kväll på Side Track: ”Oj, är det sant, det är ju fantastiskt… fan att jag inte fixade tidigare.”

De jag pratat med har alla varit Stockholmare och mycket hemtama i gaysvängen. Den gamla vanliga visan alltså: Stockholmarna tar allt för givet. Lär er läxan till nästa år säger jag!
Det har alltså sålts 6000 DogTags vilket är helt otroligt. Aldrig tidigare har ett gayevenemang varit så stort i Skandinavien.

Står du utan DogTag har du ändå en massa aktiviteter att ta del av. Stockholm sjuder av gayliv den 1-5 augusti. Nästan samtidigt som meddelandet om att DogTags tidigt slut, kom programbladet för Stockholm Pride ut i distribution. Även om programmet inte är helt komplett så kan man se att Stockholm Pride är långt mycket mer än PridePark.

Vill du nödvändigtvis vara inne i PridePark-området finns fortfarande ca 4 000 dagpassa till frösäljning. Lättast att få köpt ett dagpass är på onsdag, lördag och söndag. På lördagen har man ett tillfälligt tillstånd att släppa in 7 500 i parken och på onsdag och söndag är de flesta utsocknes inte på plats.
Är det artisterna du vill se, så finns ett stort område på gröna sköna kullar runt parkområdet. Där kan du helt gratis höra och se allt som sker på scen. Ta med PickNick korgen och njut!

Eller strunta helt i PridePark! Runt om i Stockholm pågår en mängd aktiviteter som kommer vara minst lika spännande som grusgropen i Tanto!

Vill du roa dig så har Häcktet och Side Track på Söder öppet alla kvällar till 01. I Gamla Stan kan du mingla på Chokladkoppen och Mandus. Och Torget har fått förlängt öppethållande till 03.00 under Pride-veckan. Inne i city är TipTop ett skönt alternativ till PridePark. Här finns dessutom Rosa Rummet med ett lika stort utbud av homoböcker och regnbågsprylar som i Parken. Under Prideveckan öppet 16-04 varje dag. På Kungsholmen har såväl coola Spisa Hos Göken som moderkrogen Spisa Hos Helena öppet fram till 01. Och missa för all del inte Djurgårdsterrassen som har öppet från lunch till sent alla dagar, med underbar utsikt, bra mat och fullständiga rättigheter.

Och så blir det ju fester hela veckan (se dock för guds skull till att fixa förköp så du inte missar dem också!).
På onsdag är det Sylvia fest på Patricia och öppningsparty på TipTop. På torsdagen är det en stor dansfest på Sturecompagniet med Straight och Jonas ”Regnbågsrummet” Andersson som med bland andra Sportif Sound System, Patrik Flodin och Åre Gay Days och Tribal Bongo Go-Go-Boys fixar The Next Gay Generation Party. Vill du ha total schlager är det Stragayte som gäller och gillar du skumbad så har Patricia extraöppet. De flesta tjejer lär nog gå till Girl Heaven på klubben Heaven i city. SLM, som har Öppet Hus för killar onsdag-lördag, har gemensam fest med tjejklubben.

På fredag blir det Mr Gay Sweden på München och DragKing-party med Corky på TipTop (kvinnor välkomna). Det blir en ungdomsfest på ännu ej helt klar lokal och så blir det QueerPunkfest med QueerZone på Docklands.

Paraden på lördag är en enda stor fest och kommer du inte in i Pride Park finns som sagt gröngräset runt omkring.
På kvällen är det QX och Sylvesters fest med Heaven på Finnboda Varfv. På München blir det Grand Final av Propaganda med bland annat Per QX. Tjejerna lär flockas på Kolingsborgs Bitch-fest och på Stargayte utlovas fullständig hysteri!
Söndagen lär definitivt tillhöra Patricia för de som inte vill njuta skön soul och disco-musik i Tantogården bara ett stenkast från PridePark där Soulution har sin andra partykväll!

Vill du ha kulturella upplevelser är så arrangeras tre konstutställningar. En i Gustav Vasa Kyrka, en på Galleri Embla på Hornsgatan och så några kvarter bort visar sju konstnärer sina verk på galleri Studio Fem på St Paulsgatan. Moonbow Festivalen på Noaks Ark har en mängd debatter och seminarier och stort kulturutbud. På fredagen har de en Kabaret-kväll på Salong katakomb på Kungsholmen. ”White Christmas” heter veckans enda teaterföreställning på Strindbergs Intima Teater. I föreställning medverkar bland annat Camilla Henemark, Ted Åström och Tasso Stafilidis (som ju är skådis när han inte sitter i riksdagen). På Café Aguéli har Homosexuella Socialister debatter och kulturprogram på torsdagen och fredagen. Operabögarna håller konsert på Hartwickska Huset vid Mariatorget på torsdagen och på söndagen blir det ett kulturporgram Moonset på Hermans restaurang vid Fjällgatan. Biograf Zita har en Queerfilm festival hela Pride-veckan med tonvikt på norsk film.

Är du religiöst sinnad så har EKHO – Ekumeniska Gruppen för Kristna Homosexuella servering, temadiskussoner och mässor varje dag, med söndagens stora gudstjänst i Storkyrkan som klimax.
Om New Age lockar dig mer så har Alla Kan Institutet flera föredrag och debatter i samband med veckan.

Debatter pågår hela dagarna på Seminariecentret vid Södermalmsskolan tvärs över gatan från gamla gaycentret Timmy (numera Sjögräs). Här blir det Bi-Forum, transdebatter och möte med politiker. Och sociala aktiviteter i form av såväl PickNick som björnträffar hålls dagligen.

Så har du missat att köpa DogTag så häng inte läpp för det. Stockholm Pride är långt mycket mer än grusgropen i Tanto!

Hela programmet för Stockholm Pride, såväl officiella som inofficiella punkter och allt som händer på stan hittar du på QX.se/guide. Sök på de datum du är intresserad av. Vi uppdaterar programmet dagligen så att de senaste uppgifterna skall finnas med.
QX.se har även alla programpunkter översatta till engelska.

http://www.qx.se/guide

Publicerad: 2001-07-21 15:48:32