Pride

Riksdagsmannen Tasso Stfailidis står vid flera tillfällen på scen under Stockholm Pride. På fredagen är han med vid Homosexuella Socialisters ”Kommunkonsert” och så spelar han i Pride-veckans enda teaterföreställning, White Christmas av Anthony Swerling.
Pjäsen är en galghumoristisk relationskomedi och inleds med August Strindbergs ”Den Starkare”, för att sedan fortsätta efter att Strindbergs pjäs avslutats.
Det är Teater Kamikaze som tagit sig an Swerlings pjäs och för regin står debuterande Hordokht Moravejzadeh. Förutom skådespelaren och riksdagsmannen Stafilidis spelar bland andra Camilla Henemark och Ted Åström med i pjäsen.
Stafilidis medverkan på ”Kommunkonserten (till minne av Pariskommunen)” är en i raden av kulturinslag när socialisterna firar Pride. På torsdagen kan man höra på forskaren Jens Rydström som berättar om sin nya avhandling ”Från brott till perversion” och sedan kommer Jan Hammarlund och läser queer- och snuskpoesi av Catullus, Kavafis och Karin Boye. På fredagens Kommunkonsert framträder förutom Stafilidis och Hammarlund även Leif Ahrun-Solén, Marika Nasiell och Katharina Nuttall. Vid pianot Magnus Bergman.

Senare på fredagskvällen håller den alternativa Moonbow-festivalen en Kabaret Tupilak på Salong Katakomb. På scenen finns ”Venuspassagen” med Katrin Forsmo och Anna Rosén. Hanna Hallgren läser poesi och Sudha Carlsson sjunger till gitarrackompanjemang av Gun Liberg. ”Honey´s Kitchen” uppträder, vilket innebär Anna Danielsson och Katarina Berglind. Det blir en duett kallad ”Katten Miró” och Nina Boström visar bilder, Veronica Lazorenko video-konst. Den kvinnliga dansklubben Alemana uppträder liksom operasångaren Björn Haugan. Konferencierer är Peter Fröberg och Anna Rosén.

Mer opera kan man lyssna på på torsdagen då Operabögarna ordnar ”Glitter and be Gay”. Medverkande blir Hovsångerskan Berit Lindholm, Thomas Lander, Per-Håkan Precht, Björn Haugan, Anna Karin Mikonahu och Lars Martinsson. Leif Lundberg vid pianot.

Det blir totalt tre olika konstutställningar under festivalens gång. I Gustav Vasa Kyrka, där den nyligen utnämnde HBT-prästen Ulf Lidman har sin tjänst visas foto av Elisabeth Ohlson och Peter Knutson samt konst av Lars-Eric Jonsson och av operasångaren (!) Mattias Nilsson. Även Paul-Peter Hallberg visar foton i kyrkan.
Paul-Peter finns även med när Galleri Studio Fem på St Paulsgatan som har en homokonstutställning. Totalt ställer sju konstnärer ut sina verk på galleriet och vernissage är det redan lördag den 28 juli. Andra medverkande är bland annat Leif Jacobsson och Hannu Järviö, ytterligare information om medverkande konstnärer får vi på plats. Curator för utställningen är Bo Crichton.
På Galleri Embla visar Leif Thageson även detta år sina bilder och får i år sällskap av Pia Tifténius. Galleriet ligger på Hornsgatspuckeln granne med Efva Attling Stockholm – passa på att handla hennes smycken nu under Stockholm Pride, Efva Attling ger rabatt för dig som har DogTag.

Som ett lyckligt sammanträffande dansas i Vita Bergsparken under Prideveckan Kenneth Kvarnströms verk ”Splitvision”. Läs vad QX tyckte.

Missa för all del inte konstnärerna Jan Hietalas och Chamoun Issas nya videokonstverk ”Win”. På Straight-festen ”The Next Gay Generation Party” på Sturecompagniet på torsdagen visas detta verk på temat extas där de har filmat en man som får orgasm.
Moonbow-festivalen som har arrangemang på Noaks Ark dagtid på onsdag och torsdag har förutom en radda seminarier även flera kulturinslag. Flera filmer visas se tidigare artkeln om filmfestivalen på Zita) och konst av Nina Boström, Enrique (Kiko) Pino G, Marie-Louise Landén och så återigen Paul-Peter Hallberg. En radda andra internationella konstnärers bilder visas även i reproduktioner. Och hela Moonbow-festivalen avslutas på söndagen på Hermans på Fjällgatan med en kulturfest.

QX.se har lagt upp alla nu kända programpunkter plus allt övrigt som händer under Stockholm Pride i en egen listning på guiden. Där kan man även välja att få programmet på engelska.

http://www.qx.se/guide

Publicerad: 2001-07-25 18:00:11