Pride

Årets politiska inslag under Stockholm Pride kan sammanfattas med Kyrka, Fack och Moderater. I samband med Ekumeniska Gruppen för Kristna Homosexuellas 25-årsjubileum har aktiviteterna med andligt inslag ökat. Det kommer också att bli ett flertal seminarier och debatter som tar upp kyrkans relation till homosexuella.
Nytt för i år är moderaterna är mer synliga än någonsin. Det är lokalorganisationen Högalid, där Tantolunden ligger, som tagit initiativet till att ha ett tält för moderaterna.
Dit kommer en lång radda politiker för att samtala med besökarna i PridePark. På onsdagen är det Gunilla Carlsson från EU-parlamentet och Marianne Kronberg från Svenska Kyrkans Centralstyrelse. På torsdagen kommer Joakim Larsson från stadsdelsnämnden på Södermalm och riksdagsledamoten Margareta Cederfelt. Fredagskvällen får tältet besök av MUFs ordförande Tove Lifvendahl och vice ordförande Christofer Fjellner. Efter lördagens parad besöks moderaternas tält av riksdagsledamoten Lars Lindblad och Joakim Larsson och sista dagen kommer Rolf Könberg från Stockholms stad och Stockholms landstings Marie Johansson.
I år är även fackföreningsrörelsen närvarande under Pride-firandet. Att LOs ordförande Wanja Lundby-Wedin håller inledningstalet på onsdagen kan ses som historiskt i den internationella gayrörelsens historia. Relationerna mellan arbetar- och gayrörelsen har inte alltid varit så nära. Just detta diskuteras på seminariecentret (Södermalmsskola på Söder) på torsdagen i regi av Homosexuella Socialdemokrater.
I nya numret av tidningen QX berättar Wanja Lundby-Wedin att hon känner sig hedrad av att få invigningstala.
– Jag som person känner ett stort engagemang i de här frågorna, säger hon och bedyrar att organisationen har samma inställning.
– LO får inte blunda, vår uppgift är att se. Och att bekämpa förtryck och förnedring. Vi har haft en rullgardin framför ögonen lite för länge tycker jag och det är dags att dra upp den!
Tjänstemännens organisation TCO presenterar en rapport om diskriminering på arbetsplatsen lagom till Pride. På fredagen håller de ett seminarium på temat ”Homosexuella medlemmar – varför skall facket bry sig”. Närvarande är Svenska kommunaltjänstemannaförbundet SKTFs ordförande Inger Efraimsson, Barbro Westerholm, HomOs Christine Gilljam och representanter för Föreningens Gaypoliser i Sverige.
Mona Sahlin deltar i år i en debatt arrangerad av Tankesmedjan Agora. Det är på torsdagen i Seminariecentret som hon och Åsa Petersen från Aftonbladets ledarredaktion liksom tidningen Zons Elina Grandin diskuterar på temat ”Bortom normen – jämlikhet i en queer värld”.
Självklart är såväl folkpartister som vänster med även i år. Homosexuella Liberaler bjuder in en radda politiker till sitt tält i PridePark. På onsdagen kommer Bo Könberg från riksdagen på torsdag Helena Bergholtz, fredagen tillhör förre riksdagsledamoten Barbro Westerholm.
Homosexuella Socialister med stöd av vänsterpartiets HBT-nätverk håller till på Café Aguéli vid Mariatorget. På torsdagen genomför de en debatt om själva Pride-evenemanget och gayrörelsens utveckling: ”Köpa privilegier eller erövra rättigheter”. På fredagen diskuterar Sylvesters Henrik Tornberg och Zons Anna Maria Sörberg om det ”är inne att outa”?.
RFSL ordnar seminarier såväl i Södermalmsskolan som i sitt tält i PridePark. På onsdagen diskuteras i parken bastuklubbar. Homosexuella och barn diskuteras i aktivitetstältet i parken på torsdagen. Dit kommer Dagens Nyheters ledarskribent Hanne Kjöller och möter kristdemokraternas Chatrine Pålsson. Att en kristdemokrat besöker en homodebatt i PridePark är även det en historisk händelse.
Könsfördelningen inom RFSL debatteras på fredagen på Södermalmsskolan och i parken debatteras samma dag den svenska asylpolitiken. I den debatten medverkar statsrådet Maj Inger Klingvall, Amnesty Internationals Madeleine Seilitz och RFSLs flyktingkämpe Stig-Åke Pettersson. Moderator i debatten är RFSUs generalsekreterare Katarina Lindahl. I seminariecentret hålls på fredagskvällen ett seminarium om hur man gör barn. ”Lärare” är Eva Ahlberg och Ammi Helmadotter.
På onsdagen och torsdagen är det två heldagar på Södermalmsskolan under samlingsnamnet BIForum Pride 01. Från klockan 10.00 till ca 18.00 diskuteras olika politiska aspekter på bisexualitet. På onsdagen inleder Robert Karlsson Svärd från RFSL med ett grundläggande seminarium. Därefter blir det seminarier med bland andra Hanna Bertilsdotter och Malena Gustafsson som gjort ett binummer av den vetenskapliga tidskriften Lambda Nordica. Dagen efter hålls bland annat ett seminarium om biaktivism och samtal med psykologer och terapeuter.
Transpersoner och intresserade samlas till seminarier under hela fredagen i Södermalmsskolan. Det är transvestitorganisationen FPE/S som i år för första gången medverkar i Pride. Bland deltagarna i transseminarierna märks Lena Sundström från FPE/S, Tiina Rosenberg som diskuterar normer, Madeleine Nordenstam och Martin Andreasson från Ungliberalerna som diskuterar riksdagspartiernas syn på transpersoners situation.
Andra seminarier på Södermalmsskolan tar upp äldreboende (torsdag 13.45), attityder till homosexuella inom vården (torsdag 15.00), kyrkan och homosexuella familjen (torsdag 10.00), Amnestyrapporten om tortyr på grund av sexuell identitet (fredag 10.00), Mod att älska med EKHO (fredag 14.00),

Den flitiga alternativfestivalen Moonbow har en lång radda seminarier på Noaks Ark. Så här körschemat ut på onsdagen – seminarierna presenteras på engelska:
15.00 ”Nordic Homosexual Council: Iceland to Estonia – Riga, September 7, 2001”
15.30 ”Homo Culture in Slovakia” – Arturo D., Bratislava
16.00 ”World Homo Cultural Conferences – from Stockholm ’98 to Rio to Minsk 2002” – Forum Lambda – Belarus, Anders Ödvall – Rio de Janeiro, Bill Schiller – ILGCN
16.30-17.00 ”Homo Culture & Amnesty International, World Humanists”
17.00-17.30 ”Rainbow Flags in Vilnius (Lithuania’s 1st International Homo Cultural Festival, May 2001″), Riga & Tallinn” – Tupilak, ILGCN
17.30 ”Tupilak Voodoo vs. HIV/AIDS in Cuba” – Jorge Ybarra, ILGCN-Cuba; (”Before the Night Falls” – video about the life and death of gay Cuban poet, Rynaldo Arenas)
På torsdagen ser körschemat ut så här:
15.00 ”Solidarity & Homo Culture: weapons for homo rights” – international panel
16.00 ”Belarus Struggle Against the Violation of Gay and Lesbian Rights in a Homophobic Dictatorship” – Edward Tarletski, chairman (and ILGCN co- ordinator – Minsk) and Sergey Torpachev, international secretary of the Belarus Lambda League
17.00 ”Creating a United Nations Declaration on Homo Rights?” – Claudine Oulette, Coalition of Gays & Lesbians of Quebec, Canada
18.00 ”Rainbow Art, Films, Books vs. HIV/AIDS” — international panel

http://www.qx.se/guide

Publicerad: 2001-07-26 17:43:35