Pride

Idag klockan11.00 smygstartas Stockholm Prides religiösa aktiviteter med att 25-årsfirande Ekumeniska Gruppen för Kristna Homosexuella firar gudstjänst i Ersta Kyrka på Södermalm. Efter gudstjänsten blir det picknick.
EKHO har lagom till festivalveckan och sitt 25-årsjubileum gett ut en egen tidning i sprakande fyrfärg. Pride-veckans aktiviteter uppmärksammas liksom föreningens historia.
På tisdag, dagen innan Pride officiellt startar. Blir det en historisk vandring i EKHOs fotspår under ledning av Per Olov Widell.
Under Pride har EKHO – Stockholm mässor varje kväll utom lördag i olika kyrkolokaler. Varje dag blir det dessutom servering och olika programpunkter.
På onsdag håller man till i Allhelgonakyrkan, där det även varje söndag arrangeras en öppen och mycket homovänlig gudstjänst. Onsdagens Lovsångsmässa leds av Barbro K. Gustafsson och Carin Morholm. Innan mässan blir det en temakväll om EKHOs 25-åriga historia.
På torsdagen är det i Sjömanskyrkan, på Katarinavägen, EKHO håller till. Kvällens Ökenmässa leds av Hans Godvik, till vardags dövpräst inom Svenska Kyrkan. Temat innan mässan blir en diskussion om det fungerar att kombinera att vara homosexuella och kristen. Arthur Thiry, ordförande i EKHO-Riks och före detta pastor i Örebromissionen håller inledningstalet.
På fredagen är man kvar i Sjömanskyrkan och firar mässa med Lars-Olof Juhlin och Lennart Koskinen. Temat innan handlar om själavård.
Och så avslutas jubiléet med den numera traditionella samlingen i Storkyrkan på söndagen. ”Kärlekens mässa” leds av Eva Reimers och musik står Kvinnokören, Stockholms Gaykör och cellisten Erik Wing för.

HBT-pastron Ulf Lidman i Gustav Vasa Församling kommer med sina medarbetare att vara ytterst aktiva under veckan. I själva kyrkan blir det en konstutställning med starat på onsdag mellan 14-16.
I Gustav Vasas tält i Pride Park kommer Regnbågsmässorna presenteras och på torsdagen kommer pastor Michael Piazza från MCC-kyrkan Cathedral of Hope i Dallas att medverka och berätta om deras verksamhet. Samma dag håller han även en worskhop i PridePark på temat ”Regnbågsrelationer – Rainbow Family Values”.
På fredagen blir det start för Rainbow Gospel Choir med en workshop i Gustav Vasa kyrka. Du som är intresserad av att sjunga Gospel är välkommen.

EKHOs riksförbund presenterar vid en presskonferens på onsdagen en rapport om ”kvalitetssäkring av kyrkor ur ett homoperspektiv”. På torsdagen genomför de ett panelsamtal om hur kyrkan kan stötta den homosexuella familjen och på fredagen har de en workshop på Södermalmsskolan på temat: MOD att älska Gud.

Som en hyllning till EKHO och den kristna delen av homorörelsen kommer Gospelkören Immanuel Gospel att sjunga när Prideparaden på lördag kommer till Pride Park. Solist blir Jenny Öhlund och kören berättar att de ”är glada att på det här sättet få vara med och sprida gospel – det glada budskapet – och på så sätt också ge sitt stöd till kristna homosexuella.”

Tidigare år har aktiviteter skett med Galej, gruppen för homosexuella judar, och även den informella föreningen Glad Katoliker. I år finns dock inga aktiviteter från dessa eller andra grupper för troende anmälda.

På QX guide hittar du alla tider och platser för aktiviteterna under Stockholm Pride.

http://www.qx.se/guide

Publicerad: 2001-07-29 02:00:00