Pride

Pride är inte bara party och mingel i PridePark. Lagom till festivalen ser de flesta politiska partier till att markera sig i homopolitiska frågor.
Liberala Ungdomsförbundet kräver i ett uttalande att partnerskapslagen skall avskaffas.
– Det enda syftet partnerskapslagen fyller är att den markerar skillnaden mellan ”normal”
heterofamiljebildning och homosexuella relationer. Det finns ingen anledning att ha två lagar för samma sak, säger LUFs ordförande Birgitta Ohlsson i uttalandet.
Justitieminister Thomas Bodström gick innan festivalen ut i ett utspel i GP för att låta trossamfund få möjlighet att registrera partners i samband med sin religiösa ceremoni. I artikeln konstaterar han att en parlamentarisk kommitté föreslagit att partnerskapsregistrerade par skall kunna prövas för adoption. Går det igenom i riksdagen är det enda som skiljer äktenskap från partnerskap just den kyrkliga vigseln.


”Om de rättsliga skillnaderna mellan äktenskap och partnerskap anses omotiverade och kommitténs förslag alltså också får majoritet i riksdagen, blir det aktuellt att överväga en sådan reform ” skriver Thomas Bodström i artikeln.
Idag besökte såväl statsrådet Mona Sahlin som folkpartiets ordförande Lars Leijonborg PridePark för att möta sina väljare. I moderaternas tält kunde man idag möta riksdagsman Margareta Cederfelt och ordföranden i stadsdelsnämnden för Maria/Högalid/Gamla Stan, Joakim Larsson.


I PridePark debatterades även adoptionsfrågan i det så kallade aktivitetstältet. Kristdemokraten Cathrine Pålsson och Hanne Kjöller debatterade frågan – se Kerstins Särneös artikel.

I parken öppnade Sven von Essen, känd från dokusåpan Baren, Posithiva Gruppens lilla scen med att Peter Siepen höll i en ”Vem tar Vem”. Susie Päivärinta presenterade sitt nya sound – och en helt ny spännande artist framträdde.
Vid 17-tiden uppträdde Kayo, Blossom och Gladys med skön disco och soul och fick publiken att hoppa av glädje – ”Vilket drag det är i publiken här”, ropade de till en dansglad åskådarskara.
Ikväll blir det schlagergala och parken kommer garanterat koka. Klockan 22.00 kommer Kikki Danielsson till QX tältområde och signerar skivor.

Publicerad: 2001-08-02 18:09:52