Pride

Med dryga 1000 personer i paraden och uppskattningsvis mellan 5 000 -10 000 personer vid festen på Rådhusplatsen markerade Mermaid Pride att man från nu är att räkna med. Nästan alla Köpenhamns gaybarer och klubbar deltog med egna gigantiska paradvagnar. Stans olika gaygrupper fanns med och sist i tåget paraderade den mest politiskt tydliga delen med krav om at öppna gränserna för homoflyktingar.
Paraden inleddes dock med orosmoln då en grupp ungdomar, i dansk media och av Mermaid Prides arrangörer definierade som ”invandrare”, kastade sten på paraden. Polisen lyckades skingra homohatarna, men de återkom och två deltagare i paraden fick plåstras om. En av ungdomarna greps av polisen medan han plockade ny gatsten för att kasta.
Trots incidenten var det idel glada miner i paraden och mer än fördubblats jämfört med förra året. Paraden startade vid Nørrebro station och gick sedan till Rådhuspladsen.
Gaybarerna uppmanade sina gäster att dansa bakom de fantastiska vagnarna – så mycket dans på gatorna blev det inte trots musiken, men de mångtusenhövdade åskådarskarorna fick se en uppsjö av DragQueens, läderbögar representerat av Men’s Bar då SLM lös med sin frånvaro (sic!), Sappho-kvinnor, Hovsa-vandrarklubb och Squaredansare. Postitivgruppens vagn drog stor uppmärksamhet till sig tack vare att en av deltagarna spatserade naken med kroppsmålning.
Och Hotel Windsors bil med undersköna Hasse Fassbinder som silverglittrande sjöjungfru fick ta emot applåder hela paradvägen.
På Rådhuspladsen sjöng Soul när paraden kom in och sedan tog Mermaid Pride manlige ordförande Klaus Bondam till orda och delade ut det positiva respektive det negativa priset. Amnesty International hyllades för sin rapport om förföljelse på grund av sexuell orientering. Det negativa priset gick till de muslimska länder som röstade emot att ge den internationella homorörelsen ILGA observatörsstatus vid FN konferensen mot rasism i Durban senare i månaden.
Den stora publiken kunde sedan njuta dansk schlagermusik, dricka öl och se DragShow en masse som inleddes av Frøken Verden 2000 Ramona Macho och Miss O.T.B. Stämningen var på topp och de många volontärerna kunde konstatera att festen blivit en succé.
Jakten på biljetter till festen på Den Grå Hal var i full gång och på gaybarerna bjöds på Pride-meny. På nattfesten kunde 2000 personer dansa till en underskön DJ Alexis och titta på eldslukare och folk som badade i skum.
På kvällen kunde den kvinnliga ordföranden Helle Cobolt stolt konstatera att den nya styrelsen lyckats med sina ambitioner att göra Mermaid Pride större. På QX fråga om samarbete mellan Stockholm Pride och Mermaid Pride berättade hon att kontakter är tagna.
I år fanns QX med för första gången i Mermaid Pride som sponsorer av festen och vi ser fram emot att svensk-danska kontakter nu börjar stärkas.
QX.se återkommer med mer bilder, tagna av Pekka Koskenvoima, från paraden och festen inom kort.

http://www.qx.se/nyheter/artikel.php?artikelid=1335

Källa: Bilderna från Mermaid Pride

Publicerad: 2001-08-19 19:59:32