Musik

STRAIGHT TOPP 10

1: Born in the USA • Bruce Springsteen
USA-rock när det är som allra allra värst! En hes Bruce skriker sig igenom denna störiga låt och det råder total avsaknad av harmoni och glamour. Här är det bara skrän, gap och elgitarrer – och det går inte ens att dansa till. Det är amerikansk arbetarklass med en text om vardagstristess som får alla bögar att hålla för öronen och byta frekevens på radion. Eller leta febrilt i skivsamlingen efter något med rosa svandun på omslaget. The Boss för oss är inte Springsteen – det är en klassisker från 1979 med Diana Ross.

2: When a man loves a woman • Percy Sledge
När en man älskar en kvinna och ska skriva en låt om det kan det resultera i såna här hemskheter. De brudpar som tvingar orkestrar på bröllopsfester att spela den här låten måste ha noll koll på smak och nytänkande. Det värsta är att den här RFSU-hymnen blivit en klassiker och dyker titt som tätt upp som en parasit på de lugnare radiostationerna och hånar och förorenar luften för oss med musiksmak! Och annan läggning.

3: Lady in Red • Chris de Burgh
Världens mesigaste artist sjunger en av århundradets mesigaste låtar. Chris dansar med en tjej i röd klänning och blir så tagen av det att han skriver en låt om det – men han låter mer som en skitnödig och rädd snuskgubbe som refererar i TV om nån gammal möbel han hittat på Antikrunden.

4: Money for nothing • Dire Straits
Grotesk gubbrock. Ingen vettig gay-människa kan tycka att den här låten är harmonisk och bra. Bara det inledande elgitarrsolot gör ju ont i hela kroppen. Dire Straits måste vara det tråkigaste gubb-bandet i historien – de får Rolling Stones att framstå som färgglada Steps-kopior. Och den här låten borde bannlysas från varenda kommersiell radiostation. Äger du skivan – bränn den!

5: Summer of 69 • Bryan Adams
Ni har upplevt det förr. Summer of 69 startar med ett vrål i högtalaren och plötsligt skriker grabbarna ”EEEEEAAAAAAAAHHHH” unisont och sträcker armarna i luften och knyter nävarna, de hoppar upp och ner, bildar en ring och börjar vråla med i låten. Det är hassa-brassa-mandelmassa, det är grabbar när grabbar känner riktig vänskap, det är spontana luftgitarr-solon och allsång, det är fullständig heterosexuell lycka på dansgolvet, det är sommar, brudarna är kåta och Bryan är Gud. Någon som vill bli hetero..?

6: En del av mitt hjärta • Tomas Ledin
Hur många gånger har man inte hört folk som träffar nån gammal bekant på stan och får frågan ”Vad gör du nu för tiden?” klämkäckt och flåshurtigt svarar sjungande ”varför hör du aldrig av dig..hö hö”. Den här högst placerade svenska låten har förpestat musiksverige för en hel generation och toppar nu albumlistan med sommarens mest straighta album ”Tomas Ledin – Festen har börjat 1975-2001”. Av alla låtar Tomas Ledin pressat ur sig är det den här vi hatar allra mest. När vi hör Tomas säger vi bara ”Det kan aldrig bli för länge sedan vi sågs?”.

7: Live is life • Opus
Det totala skräckcenariot: En knökfull irländsk svettig pub med människor med hockeyfrilla och vita tubsockor. Gästerna har överdoserat Norrlands guld och sjunger överentusiastiskt med i coverbandets version av denna intelligensbefriade låt av ett österrikiskt vidrigt band (som fortfarande turnérar!) men som tack och lov bara fått en hit. Straight-acting känns helt plötsligt inte lika attraktivt längre…

8: Sweet Home Alabama • Lynyrd Skynyrd
Vad är det med trubadurer och den här låten? Tvingas man lära sig den här låten i musikskolan? Får man jobb på vilket ölhak som helst om man kan ta dessa ackord på gitarren och sjunga denna parasit från 1978. Är det en merit som trubadur att lyckas få både feta Britta och misslyckade Börje att sjunga med i refrängen? De DJ:s och trubadurer som fortfaramde spelar den här låten borde fängslas och skickas på straffarbete till nåt risfält i södra Alabama, så får vi se om de tycker att det är lika kul att sjunga eller spela om underbara Alabama när de kommer hem igen.

9: Öppna landskap • Ulf Lundell
Ett tag pågick det en livlig debatt om man skulle göra Öppna landskap till Sveriges nya Nationalsång. Hold your horses och nej, tack sa vi. Det ska man inte göra! Vi vill inte bo på landet bland flugor och mygg och tvingas odla det vi ska äta och bränna eller jäsa det vi ska dricka. Ulf må vara ett nationalhelgon, men en karl som låter som han håller på att dö när han sjunger och tror att den svenska sommaren består av skrikande måsar och örter kan aldrig ha upplevt lyckan av paraplydrinkar, disco och vackra solbrända människor i storstan.

10: Winds of change • Scorpions
Fula tyska Helmut – eller vad killen i basker och långt punghår på huvudet nu heter – sjunger den gnälligaste och vidrigaste balladen i historien. Han försöker låta både sexig (rys) och öm (spya) och sjunger om att nya vindar ska förändra världen och göra den snäll och vacker. Och i videon har de tvingat en massa straighta människor att vifta med sina tändare för att få oss att tro att nån vettig människa kan tycka att det här är vackert.

Och 90 till

11. Everything I do (I do it for you) Bryan Adams
12. I wanna know what love is Foreigner
13. Mera mål Markolioo
14. Final countdown Europe
15. Nothing else matters Metallica
16. Långa bollar på Bengt Svenne Rubins
17. Living next door to Alice Smokey
18. Sarah Mauro Scocco
19. Vill du bli min fru? Drängarna
20. Right here waiting Richard Marx
21. En jävel på kärlek Glenmark/Eriksson/Strömstedt
22. Still got the blues Gary Moore
23. Ooa hela natten Attack
24. Coco Jambo Mr President
25. Ta mig till havet Peter Lundblad
26. Vandraren Nordman
27. Jump Van Halen
28. Hello Lionel Richie
29. Dina färger var blå Tommy Nilsson
30. Hon har blommor i sitt hår Anders Glenmark
31. Fly on the wings of love Olsen Brothers
32. Livin´on a prayer Bon Jovi
33. Som stormen river öppet hav Susanne Alfengren & Mikael Rickfors
34. How am I supposed to live without you Michael Bolton
35. Senza una donna Paul Young & Zucchero
36. Two Princess Spin Doctors
37. 4 sekunder Magnus Uggla
38. The Power of love Jennifer Rush
39. Calcutta Dr Bombay
40. Cotton eye Joe Rednex
41. Nikita Elton John
42. Sommaren är kort Tomas Ledin
43. Jag går och fiskar Gyllene Tider
44. Änglahund Hasse Andersson
45. La Bamba Los Lobos
46. Rozanna Toto
47. Du får göra som du vill Patrik Iskasson
48. Love is all around Wet Wet Wet
49. Nu tar vi dom Håkan Södergren & Ishockeylandslaget
50. We are all the winners Nick Borgen
51. We Will rock you Queen
52. Eye of the Tiger Survivor
53. För fet för ett fuck Svullo
54. A groove kind of love Phil Collins
55. Jailhouse rock Elvis Presley
56. Oh Carolina Shaggy
57. I can´t dance Genesis
58. Paradise city Guns´n´roses
59. She loves you The Beatles
60. Allt som jag känner Tone Norum/Tommy Nilsson
61. Tänd ett ljus Triad
62. Hotta brudar Magnus Uggla
63. Joyride Roxette
64. Snabbköpskassörskan Di Sma Undar Jårdi
65. Glory of love Peter Cetera
66. Just nu Tomas Ledin
67. Sista morgonen Niklas Strömstedt
68. Without you Mariah Carey
69. Papaya Coconut Kikki Danielsson/Dr Alban
70. Uppblåsbara Barbara Robert Broberg
71. Till dom ensamma Mauro Scocco
72. E’ de’ det här du kallar kärlek Lasse Holm & Monica Törnell
73. Kung i baren Magnus Uggla
74. Symfonin Loa Falkman
75. Please forgive me Bryan Adams
76. Fyra bugg och en Coca-Cola Lotta Engberg
77. King kong song ABBA
78. Walking on sunshine Katrina & the Waves
79. Hip to be square Huey Lewis & The News
80. Everybody Tanel Padar & Dave Benton & 2XL
81. Don´t let me be the last to know Britney Spears
82. Mr Loverman Shabba Ranks
83. Dinga linga Lena Pugh Rogefeldt & Rainrocks
84. När vindarna viskar mitt namn Roger Pontare
85. My name is… Eminem
86. Tell Laura I love her Ray Peterson
87. Mamma Ken
88. Hooked on a feeling Blue Suede (Björn Skifs)
89. Blowin in the wind Bob Dylan
90. Fångad i en dröm Björn skifs
91. Håll om mig Peter Le Marc
92. Footloose Kenny Loggins
93. Walk of life Dire Straits
94. Mambo no 5 Lou Bega
95. Born to be wild Steppenwolf
96. Tuttar överallt Hjalle & Heavy
97. Thong Song Sisqo
98. Rumpnissar Magnus Uggla
99. Smells like teen spirit Nirvana
100. Rara söta Anna Ronny & Ragge

GAY TOP 10

1:I will survive • Gloria Gaynor
På gayfronten intet nytt. Gloria är i en klass för sig. Texten om att klara sig själv, ta beslut, överleva och gå vidare appellerar till alla bögar och flator. Musiken får vem som helst att vilja dansa och visa hela världen att man klarar allt. Diana Ross och Chantay Savage har spelat in den, Robbie Williams har samplat den, men ingen gör den som Gloria.

2: It´s raining men • The Weather Girls
Säg den bög som inte vill vara i en värld där det regnar män? The Weather Girls tackar de Gud med ett halleluja att de är singlar och fria och redo för alla män… ”God bless mother nature, she´s a single woman too…” sjunger de och vi undrar: vem vill vara upptagen i en värld där männen står som spön i backen?

3: I´m coming out • Diana Ross
”I´m coming out, i want the world to know, got to let it show…” Ehh, vissa texter är lättare än andra att relatera till. Och så är det Diana Ross som gör det så snyggt. Hon sjunger om oss, hon ser oss, hon förstår hur det känns att komma ut…

4: Vogue • Madonna
Hon gav oss inte bara en ny låt, hon gav mainstreamkulturen en ny dans, hämtad från New Yorks gayscen och fick oss att fladdra ännu mer med händer och armar, känna oss snyggare och mer supermodellaktiga än någonsin och drömma om att bli sedda. Ingen kan stå still. Vogue spelas fortfarande varje söndag på Patricia. Och det funkar. Alltid!

5: Finally • Cece Peniston
Happy house när det är som bäst. Vi kan texten utantill och vi visar det gärna när vi hör den. Är man kär pekar man gärna på sin pojkvän i textraden ”Meeting Mr Right, the man of my dreams”. Vi älskade den när den kom och vi älskade den ännu mer när den blev finallåt till underbara filmen ”Priscilla – öknens drottning”. Finally är ett anthem för alla världens dragqueens!

6: Diva • Dana International
En bög som opererar om sig till tjej, kallar sig Dana International och skriver en låt som heter Diva – med en text som man bara måste spreta med armarna till. Och hon vinner Eurovision Song Contest uppklädd i påfågeldräkt designad Jean Paul Gauliter. Kan det bli mer gay? Näee….

7: Strong enough • Cher
Cher gör en Gloria och spelar in en I will survive of the new millennium. Cher sjunger också om att hon är stark nog att klara sig på egen hand, och det i en låt som vi tog till våra hjärtan redan innan vi hörde refrängen. Vi förstod att det vi hörde var en klassiker som vi aldrig kommer att glömma och som vi aldrig kommer att tröttna på.

8: I am what I am • Gloria Gaynor
”I am what I am, I am my own special creation…”. Blev en favorit från La cage aux folles men blev ännu bättre när Gloria Gaynor sjöng in den. På senare år har låten fått nytt liv med hjälp av disco-versionen á la Hanna Jones, men det var Gloria som tog den till våra hjärtan.

9: Dancing Queen • ABBA
Våra egna stoltheter som sjunger om den dansande drottningen har blivit den svenska låt som anses mest gay av dem alla. Björn och Benny visste säkert inte om den dubbelbottnade innebörden av att ha “queen”i titeln. Men på Abba-utställningen på Nordiska museet förklarar en bög klart och tydligt vad det innebär!

10: This is it • Melba Moore
Ett äkta one-hit-wonder…men vi glömmer den aldrig. Melba är hur lycklig och glad som helst. “This is it, this time I know it´s the real thing, I can´t explain how I´m feeling…” Har ofta varit och är fortfarande avslutningslåt på både gayklubbar och dragshows. Och finns med på varenda samlingsskiva med gaytema!

Och 90 till

11. Somewhere over the rainbow Judy Garland
12. YMCA Village People
13. The winner takes it all ABBA
14. Se mig Barbados
15. Supermodel RuPaul
16. Crucified Army of lovers
17. 100% pure love Crystal Waters
18. This is my life Shirley Bassey
19. New York City boy Pet Shop Boys
20. Better the devil you know Kylie Minogue
21. Enough is enough Barbra Stresiand & Donna Summer
22. You make me feel Sylvester
23. Never can say goodbye The Communards
24. Bra vibrationer Kikki Danielsson
25. Go West Village People
26. Ängeln i rummet Eva Dahlgren
27. Being Boring Pet Shop Boys
28. Fast love George Michael
29. We are family Sister sledge
30. Kom hem Barbados
31. Tusen och en natt Charlotte Nilsson
32. In the navy Village People
33. Relight my fire Take that feat Lulu
34. Främling Carola
35. Toy Boy Sinitta
36. Dansa i neon Lena Ph
37. Missing Everything but the girl
38. Listen to your heartbeat Friends
39. Express yourself Madonna
40. Ska vi plocka körsbär i min trädgård Ann Christine Bärnsten
41. Sexual Revolution Army of lovers
42. Voulez-Vous ABBA
43. Oh Ah just a little bit Gina G
44. Spinning around Kylie Minogue
45. Upside down Diana Ross
46. Don´t leave me this way Thelma Houston
47. If you could read my mind Stars on 54 (Ultra Naté, Amber, Jocelyn Enriquez)
48. Spice up your life Spice Girls
49. Touch me Samantha Fox
50. Shut up (and sleep with me) Sin with Sebastian
51. Fashion Pack Amanda Lear
52. Hot Stuff Donna Summer
53. It takes a fool to remain sane The Ark
54. Somewhere Barbra Streisand
55. Anropar försvunnen Hanna
56. Kärleken är evig Lena Ph
57. Together again Janet Jackson
58. Två av oss X-Models
59. Believe Cher
60. Fame Irene Cara
61. Free Ultra Naté
62. Contsant Craving k.d lang
63. Sånt är livet Anita Lindbom
64. Barbie Girl Aqua
65. Pull up to the bumper Grace Jones
66. Justify my love Madonna
67. Högt över havet Arja Sajonmaa
68. Sorry, I´m a lady Baccara
69. Oh Mama Lili & Susie
70. Leva Livet Lill-Babs
71. Vackra pojkar, vackra män Rikard Wolff
72. The love I lost Sybil
73. Tragedy Steps
74. Holding out for a hero Bonnie Tyler
75. They say it´s gonna rain Hazel Dean
76. Slice me nice Fancy
77. I will love again Lara Fabian
78. Ride on time Black Box
79. Gimme Gimme Gimme ABBA
80. Säg mig var du står Carola
81. No matter what Boyzone
82. Smalltown boy Bronski Beat
83. Boys Sabrina
84. Walk on the wild side Lou Reed
85. You spin me round Dead or Alive
86. Vill ni se en stjärna Zarah Leander
87. Girls and boys Blur
88. I should be so lucky Kylie Minogue
89. Relax Frankie goes to Hollywood
90. Do you really want to hurt me Culture Club
91. This time i know it´s for real Donna Summer
92. Heroes David Bowie
93. Where is my man Eartha kitt
94. You think you´re a man Divine
95. Baby one more time Britney Spears
96. I heard a rumour Bananarama
97. Ville Jan Hammarlund
98. Jazzgossen Karl Gerhard
99. To deserve you Bete Middler
100. Jag är ett elakt litet homo Jonas Gardell

http://www.qx.se/info

Källa: Här får du tag på tidningen QX

Publicerad: 2001-08-26 01:00:00