Adoption

Den socialdemokratiska partistyrelsen diskussioner om internationella adoptioner visar sig vara mer positiva än vad som hittills framkommit.
I ett pressmeddelande säger partisekreterare Lars Stjernkvist att partistyrelsen inte anser det rimligt att det av ”principiella skäl inte är möjligt att ha kvar en lagstiftning som diskriminerar homosexuella par vad gäller adoption.”
– Det är för oss socialdemokrater en självklarhet att heterosexuella och homosexuella ska ha samma rättigheter och att diskriminering på grund av sexuell läggning inte ska få förekomma, säger han.
Därför har partistyrelsen bifallit att homosexuella par skall få prövas på samma sätt som heterosexuella vid såväl ”närstående- som fjärradoption.”
Tidigare uppgifter under dagen från såväl Aftonbladet som Dagens Nyheter och RFSL gjorde gällande att partistyrelsen röstat mot att öppna adoption av barn från andra länder även för samkönade par. Så var alltså inte fallet.
Det finns dock med en reservation som handlar om att ta hänsyn till ”barnexperter” och vissa ursprungsländer som har en negativ syn på att samkönade par skall kunna prövas för adoption.
Hur hänsynen i praktiken skall tas är dock ännu ej klart.

Vid partikongressen i höst skall ett slutgiltigt ställningstagande tas. Kvarstår då den i huvudsak positiva synen på att homopar skall kunna prövas för adoption på samma villkor som heterosexuella par tar alla partier utom kristdemokrater och moderater ställning för homoadoptioner utan begräsningar.
I partistyrelsens beslut ingår även att lesbiska par skall ges assistans vid insemination.

http://www.socialdemokraterna.se

Publicerad: 2001-08-29 18:27:22