Kyrkovalet

Komminister Nils-Arne Renström ställer upp som andrenamn på partiets valsedel till kyrkovalet i september. I Piteå Tidning har det dock uppmärksammats att han inte har samma syn på homofrågor som vänsterpartiet.
I ett pressmeddelande från Vänsterpartiet säger partisekreterare Pernilla Zethraeus att hon förväntar sig att Renström skall ”verka för de kyrkopolitiska kraven om han blir företroendevald kyrkopolitiker”.
Om han driver en homofientlig linje bör han lämna sin plats till förfogande, menar Zethraeus.
Partiordförande Gudrun Schyman gick i helgen tillsammans med riksdagsman Tasso Stafilidis och Zethraeus ut i en debattartikel i Piteå Tidning där man krävde inordning i ledet.
”Frågan kring sexuellt likaberättigande blir kanske den största under den kommande mandatperioden och hittills har den delat kyrkomötet. En fråga som samtidigt är självklar för oss vänsterpartister och som vi tänker kämpa för tills vi nått en likställd lagstiftning som inte är beroende av människors sexuella läggning eller könstillhörighet.”
Vid partiets ”religösa nätverks” träff i slutet av augusti lades en valplattform fast där tre områden lyfts fram: kampen mot rasism och diskriminering, varvid vigselrätt för homosexuella i kyrkan skall genomföras snarast. Dessutom skall man agera för jämställdhet och mot kvinnoprästmotståndare och för internationellt engagemang.

Kyrkovalet har fått stor uppmärksamhet då det är det första som genomförs efter att Svenska Kyrkan skiljdes från staten. Att det främlingsfientliga partiet Sverigedemokraterna ställer upp i valet har dessutom ökat engagemanget för att få folk till valurnorna. Partiet anses ha stor chans att komma in i olika valda församlingar om valdeltagandet återigen blir lågt.
Valet genomförs den 16 september och alla medlemmar i Svenska Kyrkan har rösträtt.

http://www.svenskakyrkan.se/valinformation/

Källa: Information om kyrkovalet

Publicerad: 2001-09-03 16:50:24