Kyrkovalet

Varför? Under den gångna sommaren har det varit mycket debatt angående homosexuellas rättigheter att få vigas i kyrkan. Som läget är nu behandlas inte homosexuella på lika villkor i detta avseende. Justitieminister Bodström gick ut i somras med ett förslag att vi som har juridisk vigselrätt gällande heterosexuella par också skall få rätten att förrätta partnerskap i landets kyrkor. En del inom kyrkan förespråkar att vi skall ha det som det alltid har varit och således fortsätta diskrimineringen av homosexuella. En annan linje är den som Bodström förespråkar. En tredje åsikt som också skulle likställa alla individer oavsett sexuell läggning är att kyrkor och samfund skall fråntas den juridiska vigselrätten för heterosexuella par och att alla ska vigas borgligt. Sedan är det upp till varje par att uppsöka det sammanhang där man önskar en separat välsignelseakt. Det viktiga är att särbehandlingen av homosexuella kommer till sitt slut.
Hur kan du vara med och påverka detta? Jo, genom att rösta i kyrkovalet. Ta reda på var de olika partierna står i denna fråga och rösta på dem som förespråkar den linje som gagnar dig. Som medlem i kyrkan kan du vara med och påverka kyrkans utveckling i denna och andra frågor som rör HBT-samhället.

En annan angelägen anledning till att rösta i kyrkovalet är att Sverigedemokraterna aktivt försöker ta sig in i kyrkopolitiken. Läs deras hemsida och inse hur viktigt det är att du röstar på vilket annat parti som helst. Detta gäller i de församlingar, stift (varav Stockholm är ett) och i kyrkomötet där de finns representerade.

Fr.o.m. den 3 september kan du förhandsrösta på vilken pastorsexpedition som helst i landet, oavsett var du är skriven. På valdagen den 16 september, kan du enbart rösta i den församling där du är folkbokförd.

Gör din röst hörd – rösta i kyrkovalet.

http://www.svenskakyrkan.se/valinformation/

Publicerad: 2001-09-05 13:54:20