Pride

Just nu pågår Minsk Pride i Vitryssland, en festival som fått ekonomiskt stöd på 5000 dollar av Stockholm Pride. Samtidigt med festivalen är det presidentval i Vitryssland, något som anses ha påverkat möjligheterna att besöka landet.
En stor grupp svenska deltagare från RFSL, Tupilak, Homosexuella Socialdemokrater liksom tre riksdagsledamöter sökte om visum för att kunna delta i festivalen.
Igår fick de slutgiltigt nej från ambassaden. Inga visum utfärdas. Orsaken officiellt är att de ansökt om turistvisum.
– De är väldigt skamsna på ambassaden, berättar Martin Jefflén på RFSL för QX.se. På direkt fråga fick jag ett ja på frågan om det handlade om valet.
I gruppen av resenärer till Minsk Pride ingick även de socialdemokratiska riksdagsledamöterna Anders Bengtsson, Hillevi Larsson och Cinnika Beijming. Även de nekades visum. De tre riksdagsledamöterna planerade besök hos demokratiska organisationer i Vitryssland och skulle finnas på plats som valobservatörer i samband med presidentvalet.
Gayrörelsen i Vitryssland har varit hårt pressad. I somras mördades en gayaktivist av högerextrema grupper, deras hemsida och tidning har stoppats av myndigheterna och förra året stoppades Minsk Pride av polisen.

– Det är en oroande signal att dom nekas visum, säger Michael Simonsson Silkesjöö från Homosexuella Socialdemokrater.
– Inför förra valet i Vitryssland fick vi signaler om att allt inte gick rätt till och det är viktigt med många internationella observatörer på plats och när föreningen Homosexuella socialdemorkater besökte Minsk förra året fick vi se prov på president Lukashenkas hårdhandskar.

Kulturarbetarföreningen Tupilak planerade ett antal seminarier under Pride-festivalen.
– Vi utlänningar har också erfarit polisbrutalitet och trakasserier vid de två tidigare Pride-festivalerna, säger Tupilaks Bill Schiller. Vi är chockerade över mordet på en vitrysk gayaktivist – men vi trodde att en diktator som försöker hålla demokratiska val inte skulle stängs dörren till hela landet.

Även Stockholm Prides ordförande Mats Nordström och vice ordförande Birgitta Jacobsson skulle ha deltagit i festivalen vid olika seminarier.
– Det är naturligtvis trist att vi inte kan åka, säger Mats Nordström till QX.se. Man får hoppas att de människorättsaktivister som finns i landet kan hålla koll på festivalen.

http://www.qx.se/nyheter/artikel.php?artikelid=369

Källa: GayPride i Minsk helt stoppat/2000

Publicerad: 2001-09-06 16:35:44