Flyktingpolitik

Aldrig tidigare har en sådan folkstorm väckts av att en homosexuell flykting hotats med utvisning. Över tusen personer har undertecknat den namninsamling som Sylvester har, på RFSL.se görs en protestkampanj och senast i raden av personer som ifrågasätter utvisningen av Amir Sangarnegar är FNs generalsekreterare Kofi Annan och utrikesminister Anna Lindh.
Till Expressensäger Anna Lindh att hon inte förstår Utlänningsnämndens beslut och Kofi Annan menar att ”det normala är att man vill skydda en flykting som hotas av åtal i sitt hemland”.
Igår sällade sig även vänsterpartiets riksdagsman Tasso Stafilidis till de som protesterar mot beslutet om utvisning. Aftonbladet och Eskilstuna Kuriren har på ledarplats krävt att Amir skall få stanna.
– Jag kan tänka mig att de är något skakade av reaktionerna, säger flyktingkämpen Stig-Åke Petersson.
I flera år har han lagts ner en mängd kraft på att hjälpa homosexuella flyktingar som hotats med utvisning. Just nu är det ett fyrtiotal personer som hotas av utvisning. Bland dem finns N.K från Iran. Hennes kärleksbrev till sin flickvän blev kända för myndigheterna och hon tvingades fly. Efter avslag och överklagan har hon nu beviljats ett så kallat ”inhibitionsbeslut” av utvisningen, detsamma som Amir hade men fick upphävt.
– Hennes fall är inte akut just nu, men det är svårt att veta hur debatten kring Amir påverkar, säger Stig-Åke Petersson.
Förutom Neda är det just nu tre homosexuella män från Iran som är aktuella för utvisning. Total handlar det om kring fyrtio personer som ligger i farozonen. Det handlar om homosexuella, hiv-positiva och transpersoner huvudsakligen från Syrien och Nordafrika, men även sydamerikaner och asiater.
– Det har helt klart blivit tuffare de senaste åren, säger Stig-Åke till QX.se. Det har varit en successiv förändring och idag skall det mycket till innan man får stanna.
Stig-Åke berättar att det just nu är ett tiotal homosexuella flyktingar som gömmer sig undan utvisning till länder där homosexualitet straffas hårt.
I Amirs fall berättar Stig-Åke att man nästa vecka kommer lämna in en ny ansökan med nya skäl, och han hoppas att Utlänningsnämnden skall låta Amir stanna. Om Neda säger han:
– Det vore ovanligt klumpigt om de inte lät henne stanna.

Stig-Åke Petersson är en av den svenska homorörelsens mångåriga kämpar. På 70-talet var han med om att ändra om RFSL till en öppen och sexualpolitisk organisation och var dess ordförande1972-73 och 84-88. Han satt dessutom i den statliga kommittén om homosexuellas situation i samhället, är en av grundarna till Homosexuella Liberaler och aktivist på det internationella planet. Han har skrivit homohistoria och är aktivt engagerad i det stora arkivet hos RFSL. Peterssons engagemang för flyktingar dateras tillbaks till början av 80-talet.

Idag finns en fond som hjälper homosexuella flyktingar som tvingas gömma sig undan utvisningshot. ”Nätverket 110” heter de och de ansöker just nu om ett postgirokonto. Fram till dess kan man sätta in stödpengar till deras verksamhet via Homosexuella Socialisters postgiro 75 15 81-0. Vill man veta mer om verksamheten kan man mejla till Mikael Björk.

Publicerad: 2001-09-07 13:49:11