Hatmusik

I DN-artikeln säger Buju Banton idag att det var reggae artisten Shabba Ranks som efter hårda protester från gayrörelsen, fick honom att be om ursäkt för ”Boom bye bye”.

Resultatet blev enligt Banton att Shabba Ranks blev syndabock bland homohatande reggae-fans och tappade i popularitet. Så nu ber inte Buju Banton om ursäkt längre, utan menar att låten ”Boom bye bye”, skall spelas och att ”alla skall dela glädjen med reggae”.

När Shabba Ranks kom till Stockholm sommaren 1993 för en konsert på Moderna Museet, protesterade gayaktivister från RFSL utanför portarna. Orsaken till protesten var att Shabba Ranks då gått ut i försvar för Buju Banton.
I London protesterade aktivistgruppen OutRage och hävdade att våldet mot homosexuella i stadsdelen Briston ökade dramatiskt efter att ”Boom bye bye” släpptes.

Buju Banton heter egentligen Mark Anthony Myrie och föddes 15 juli 1973 på Jamaica. Hans karriär har inte varit helt spikrak. Största skandalen för hans fans var att han i en av sina första sånger hyllade svarta kvinnor med ljusare hy i sången ”Browning” (1991). Han svarade på kritiken med att strax därpå ge ut ”Love Black Woman.

Några år innan ”Boom bye bye” gavs ut, släppte svenska Doktor Alban låten ”Women & men” som inte uppmanade till mord, men där texten handlar om hur fel det är med homosexualitet. Låten drogs tillbaks efter protester.

Artikeln i Dagens Nyheter har inte lagts ut på nätet ”på grund av plats”.

http://www.rollingstone.com/sections/vtheater/text/main.asp?afl=&ID=933

Källa: Se Buju Banton live

Publicerad: 2000-07-20 13:58:05