Radio

För tredje säsongen i rad kommer Robert Fux, även känd som medlem i Cunigunda, att leverera fredagsrapporterna som kändisarna fasar för i P3:s Morgonpasset. Till sin hjälp har han den mystiska Madame Reuter, som enligt Robert varken drar sig för att rota i kändisarnas soprum eller häcka utanför biografer där celebriteterna vimlat på premiärfester.

Madame Reuter har blivit så populär att hon till hösten kommer att få en egen avdelning på Sveriges Radios hemsida. Där kommer också lyssnarna att kunna bidra med saftiga skvallerskrönor.
Madame Reuter föddes när Robert jobbade på Chokladkoppen i Stockholm. Han blev känd för att alltid vara den som visste mest om gästerna, och började kallas Madame Reuter – döpt efter nyhetsbyrån Reuters. Idag har hon fått en hel livshistoria. Robert förklarar att hon jobbat väldigt länge med olika serviceyrken. Under sin tid som undersköterska insåg hon att hon fick en central position genom att vara den som visste allt om de inlagda. Hon blev en stjärna bland de mazarin-mumsande kollegorna i fikarummet och bestämde sig för att avancera till det verkliga kändislivet. Därför har hon nu förtidspensionerat sig själv för att på heltid kunna vara ute på “fältarbete” (läs: sopletande). Robert:
– Hon är väldigt duktig och driven. Hon kan vara väldigt gå-påig, samtidigt som hon kan vara i det närmaste osynlig. Madame Reuter tar reda på allt – jag får sålla ganska hårt i hennes rapporter för de är oftast väldigt brutala. Varje torsdagskväll lämnar hon ett brev i min brevlåda, vi träffas väldigt sällan. Helst vill hon inte bli igenkänd överhuvudtaget. “Ska man gräva kan man inte synas”, brukar hon säga.

Varken Madame Reuter eller Robert Fux är kända för att skräda orden. När Robert liknade Therese Alshammar vid en sjöko hörde Svenska Simförbundet av sig och hotade med diverse reprimander. Men Fux själv bedyrar att han är helt ointresserad av skvaller:
– Jag är otroligt dålig på kändisar. Jag kan knappt se skillnad på Mikael Persbrandt och Lena Endre. Faktum är att jag inte tycker om att skvallra överhuvudtaget. Det är den absolut lägsta formen av socialt umgänge. Jag tar bara mitt ansvar. Alla måste ju jobba med något, och Madame Reuter behöver ett språkrör.

Robert Fux har en kollega i etern som han aldrig träffat, men som han vill hälsa till:
– I Värmland finns en frisör som i själva verket är förlagan till Madame Reuter. Han har ett skvallerprogram på lokalradion där han berättar om vilka lokala kändisar som varit inne på hans salong och lagt håret under veckan. Jag har aldrig hört honom, men jag har hört väldigt mycket om honom. Han är otroligt populär därnere. Tydligen har han en värmländsk heliumröst som får Kjell-Henry Dahlbergs ljuva stämma att framstå som en imponerande basröst…

Du kan höra Robert Fux förmedla Madame Reuters rapporter i Morgonpasset på P3, varje fredag
efter 8-nyheterna.

FAKTA ROBERT FUX
Ålder: 22
Civilstånd: Pojkvän med Joakim
Yrke: Make up-artist och medlem i Cunigunda
Motto: “Det du inte orkar göra själv får någon annan göra mot betalning”
Älskar mest: Lugn och frid. Och största möjliga avstånd till schlager-bögar.
Hatar mest: Kommunala färdmedel fulla med folk som har videon laddad med repriserade Bingolotto-avsnitt.

FAKTA MADAME REUTER
Ålder: 45 (ingen har kollat födelseattesten, men 45 är den officiella siffran)
Civilstånd: Hundägare
Motto: “Även en liten papperskorg kan rymma stora hemligheter”
Älskar mest: Asti Cinzano. Ett billigt mousserande vin som får henne att känna sig lyxig. Det kostar bara 50 spänn på Systemet, men det bubblar.
Hatar: Bindefeld. Hon avskyr honom, eftersom hon legat på honom som en rem för att få inbjudningar. Inga kommer. Hon tycker att han borde ha peruk.

http://www.sr.se

Publicerad: 2001-09-13 12:00:00