Dramaten & Lesbian Heaven

Är teater något du längtat efter att jobba med?
– Inte så länge egentligen. Men efter att ha skrivit flera romaner och en hel del manus för tv kändes det som om jag behövde en annan utmaning. Och det är det verkligen att skriva för teater-scenen. Det blir en helt annan intensitet.
Vad är det för skillnader att skriva för teatern jämfört med tv?
– Det är roligare att skriva för scenen samtidigt som det är en större utmaning än att jobba med en tv-serie. Man har ett helt annat ansvar gentemot den enskilde skådespelaren. Alla finns i rummet samtidigt och det sker utan omtagningar, kväll efter kväll. Jag har verkligen fått respekt för skådespelaryrket efter det här.
– Dessutom tas teater fortfarande på allvar jämfört med tv och de flesta människor som jag har stött på där är väldigt hängivna sitt yrke.

Så det handlar inte om finkultur vs populärkultur?
– Nej, det hoppas jag verkligen inte. När jag ligger på min dödsbädd vill jag ha haft möjlighet att jobba med en massa olika saker och många olika genrer och inte ha fastnat i en och samma låda. Något som gäller resten av livet också.
Du har själv skrivit en bestseller, ”Stjärnor utan Svindel”. Är det dina egna erfarenheter från förlagsbranschen som inspirerat dig till manuset?
– Nej, det kan jag inte säga. Pjäsen är ett sorts satiriskt hopkok av vad som kan hända i den lilla förlagsvärlden – som är väldigt lik den stora världen. Självklart har jag tagit intryck av sånt som jag upplevt men den är inte alls självbiografisk.
Kan du berätta lite om hur det varit att jobba med pjäsen?
– Det har varit väldigt roligt att få skriva för och arbeta med kvinnor. Det har ju pratats om att det är svårt att hitta bra kvinnoroller och dramatik av och med kvinnor. Därför var det extra kul att få rensa bort alla män och få en situation med enbart kvinnor. Så fort man tar bort det ena könet kan man koncentrera sig på mänskliga relationer.

– Dessutom är det nästan uteslutande kvinnor som jobbar med Bestseller. Självklart försöker vi ta hand om de män som är med på bästa sätt så att de inte ska känna sig könsdiskriminerade. (skrattar)
Pjäsen handlar om fyra kvinnor som en sen kväll i maj efter en våt förlagsfest råkar bli inlåsta i ett rum. Dessa fyra är förlagets litterära chef, hennes unga assistent, den bästsäljande författaren och den ansedda litteraturkritikern. Det råder minst sagt ansträngda relationer mellan flera av dem och det finns en hel del ouppklarade händelser i det förflutna liksom ett antal pågående konflikter. Allt detta, i kombination med det myckna vinet och den sena natten samverkar till att sanningar uppdagas och en oväntad upplösning nås.

Det låter som om det skulle kunna finnas homovibbar mellan några av kvinnorna?
– Det är väl självklart att det finns en lesbisk karaktär med! Som naturligtvis är en mycket intressant och komplex människa också…
Vilka bra skådisar som är med! (Basia Frydman, Julia Dufvenius, Margareta Byström och My Holmsten) Hur stort inflytande har manusför-fattaren över valet av skådespelare?
– Jag har inte lagt mig i det alls eftersom jag aldrig har hållit på med casting förut. Jag är bara väldigt glad över att det blev så bra.
Har du varit med på repetitionerna och styrt och ställt?
– Jag har varit med så mycket jag kunnat eftersom det har varit så spännande att se pjäsen växa fram på scen och se karaktärerna resa sig från pappret och bli till kött och blod. De säger saker på nya sätt som jag inte ens tänkte på själv när jag skrev.

– Men annars tror jag nog att manusförfattarens inflytande beror mycket på hur pass bra man kommer överens med regissören. Jag och Agneta Ehrensvärd (som regisserat Bestseller, red:s anm.) har haft en jättebra relation. Det betyder inte nödvändigtvis att vi tyckt lika alla gånger. Men jag tror sånt behövs också – diskussioner skapar dynamik. Jag är väldigt glad att hon låtit mig vara med så pass mycket. Det här är det roligaste jag nånsin gjort!
Du är gift och nybliven förälder – har du nån koll på gayvärlden nu förtiden?
– Koll vet jag inte om jag nånsin haft, men däremot ett levande intresse!
Vad kan vi fram emot nästa gång ditt namn syns i medierna? Någon ny bestseller som ligger och väntar i byrålådan?
– Vi får väl först och främst se om den här pjäsen blir en sån. Sedan ska jag försöka vara lite mer mammaledig. Det blev ju inte riktigt så mycket som jag hade tänkt mig nu när den här pjäsen kom till.
Och så ska du festa på Lesbian Heaven den 6 okt?
– Ja, jag hade tänkt det. Jag ska väl säga några ord och presentera kvällens artist, Kikki Danielsson. Det ska bli jättekul. Det var ju ett tag sedan jag var på flatfest.

Bestseller har premiär
29 september på
Dramatenscenen Elverket.

http://www.qx.se/info

Källa: Här finns tidningen QX

Publicerad: 2001-09-27 21:00:00