Terrorattacken

Bland de som dött i katastrofen finns, som QX.se tidigare rapporterat, en Franciscaner-munk som var brandmännens katolske kaplan. Pastor Mychal Judge var även aktiv i såväl aids- som gaykampen och deltog i parader i sin munk-kåpa.
Andrepiloten vid American Airlines flight 77, som störtade in i Pentagon, David Charlebois, var aktiv inom the National Gay Pilots Association.

På Uniteds flight 93, som störtade i Pennsylvania sedan några passagerare och besättning troligen lyckades göra motstånd, fanns 31-årige Mark Bingham. Han var aktiv rugbyspelare och arbetade med ett lag som skall delta i Gay Games i Sydney nästa höst. Han lyckades kort ringa sin mamma, Alice Hogland, och berätta att de blivit kapade och att kaparna hotat med att ha bomber. Den store och vältränade Bingham antas ha deltagit i motståndet mot kaparna.

En hel gayfamilj utplånades närRonald Gamboa, Dan Brandhorst och deras treårige adopterade son David Brandhorst, avled i ett av planen som störtade in i WTC-tornen. I amerikansk media rapporteras att Gamboas mor lever i Kentucky.
Den 54-årige heterosexuella TV-producenten David Angell avled i ett av WTC-planen. Han var producent för TV-serien Frasier, och aktiv i den framgångsrika kampanjen för att stoppa Dr. Laura Schlessingers homofoba TV-show. Han skrev även det avsnitt i TV-serien Cheers där Sams gamla polare kommer ut och pub-gänget oroar sig för att han nu skall börja hänga på gaybarer istället.

Den amerikanska gay-muslimska organsiationen Al-Fatiha har med kraft fördömt attacken i ett pressmeddelande. Faisl Alam som grundat organisationen säger att ”vi deltar i våra systrars och bröders sorg i USA och hela världen för förlusterna vid attacken.”
Al-Fatiha sände även en uppmaning till homosexuella att inte anta en stereotyp syn på araber och muslimer och varnade för att araber och muslimer kan råka ut för repressalier.

http://www.qx.se/nyheter/artikel.php?artikelid=1396

Källa: Gay New York in Shock

Publicerad: 2001-09-14 11:06:21