Dans

I föreställningen deltar 12 dansare, 17 körsångare och 9 musiker. Kärnan i Stockholm Dance Company består av koreograferna/dansarna Joakim Stephenson, Pontus Lidberg och Jennie Fredblad, som alla har koppling till Operabaletten. Dessutom fungerar Regnbågsrummets ”mamma” Jonas Andersson som kreativ producent.
– När Joakim för några veckor sedan frågade om jag ville bli deras producent blev jag både smickrad, nyfiken och lite skräckslagen, berättar Jonas.
– Jag har alltid haft ett starkt dansintresse, även om jag inte dansat själv. Delvis hänger det nog samman med att jag håller på med hästdressyr – det är ju också en form av koreografi.

Premiärföreställningen med Stockholm Dance Company heter Mälden mellan stenarna. Mäld är ett gammalt ord för uppslammat spannmål, multnade växter eller pappersmassa.
– För oss symboliserar mäld det som fogar samman och håller ihop oss, förklarar Joakim.
Mälden… är en tredelad dansföreställning som har sin utgångspunkt i den gudomliga treenigheten. Låter som ett ganska kyskt tema…
– Så är det absolut inte, försäkrar Joakim.
– Det blir väldigt fysiskt och känslomässigt. Och sexigt! I mitt eget verk, Anden, dansar fem manliga och tre kvinnliga snyggingar.
Nej, något religiös predikan verkar inte Mälden… vara.
– Jag är inte troende, men väldigt spirituell. Och nyfiken på vad andlighet kan innebära, förklarar Joakim.

I samband med föreställningarna kan man även besöka den speciella lounge där Jonas Andersson är ”värdinna” och Regnbågsrummets dj Stefan Wendin står för musiken. Fotoutställningar och en ”surprise fashion show” är också en del av konceptet.
Nästa projekt för Stockholm Dance Company är en föreställning till World Aids Day.
– Vi vill gärna engagera oss i viktiga samhällsfrågor, säger Joakim.
– Och en dröm vore att i framtiden komma ut till folk i förorten med våra föreställningar – till Rinkeby och Tensta, lägger Jonas till.
– Stockholm Dance Company är en demokratisk kulturidè, så vi lämnar gärna de gängse institutionerna för att istället synas i parker, på torg och trottoarer.

Föreställningen ”Mälden mellan stenarna” har premiär i Kulturhusets hörsal den 19 september, och ges även den 21-23 september.

http://www.kulturhuset.stockholm.se/

Publicerad: 2001-09-18 14:00:00