Pride

Att varje år låta Regnbågsfestivalen sätta sin färgstarka prägel på Malmö handlar om att visa glädjen, styrkan och kreativiteten bland homo-, bi- eller transsexuella människor. Eva Törnegren, aktiv i Regnbågskommittén, menar att det handlar om att visa på det glada och festfyllda, samtidigt som politiska budskap når fram.
– Vi försöker att förena politiken med festandet. Till exempel är Rådgivningen och Noaks Ark värdar för var sin kväll på Indigo där de berättar om sitt HIV-förebyggande arbete, liksom att RFSL Malmös ordförande på invigningsfesten belyser aktuella frågor i sina tal.

Precis som föregående år är det RFSL Malmö som är festivalens huvudarrangörer. Men det är i samarbete med RFSL Rådgivningen Skåne, SLM Malmö och Noaks Ark Malmöhus det hela blir verklighet.
Varje år bjuder festivalen på nya projekt, varav ett av årets är att ungdomsgruppen håller i en ”skoldag”. Och även om ämnena på schemat är välbekanta så intygar Annica Ryng, ungdomsansvarig, att lektionerna lär ut mer, och annat, än i den vanliga skolan.
– Under en ”skoldag” hålls fem lektioner av och med inbjudna unga föreläsare. Ämnena på schemat är desamma som i vanliga skolan men själva undervisningen skiljer sig åt. Biologilektionen handlar bland annat om säker sex och religionsundervisningen diskuterar hur det är att vara troende och homosexuell. På dubbeltimmen i bild hålls en workshop kring könsidentiteter och könsroller – om hur en ”riktig” kille eller tjej egentligen ska vara, berättar Annica Ryng. Skoldagen ligger under en vardag, precis som skolan gör för det mesta. Och eftersom festandet oftast har med helger att göra så är också festivalens stora fester under de båda helgerna. Invigningsfest den ena lördagen, avslutningsfesten lördagen därpå. Och däremellan aktiviteter och evenemang varje kväll, framför allt på Indigo. Det blir också fest kallad Proud to be… i regi av Twisted. Platsen är Tunneln och datumet den 28. Förra årets Mr Gay Sweden, Jonas Hedqvist, kommer att uppträda och dj:s som Queen Annie, Micromoe och Dimitri står för musiken.
Avslutningsfesten hålls på Kajplats 305 och har Christer Björkman som stjärna för kvällen tillsammans med Lia Andreen och Malmöbandet Chana. Drag av Sisters of Sweden och så extravagant show med Edith Crepp. Musiken står Deejay Jonny, Marianne, Mr P, DefXon Zero och Micromoe för.

För alla som inte kan hålla sig ända fram till invigningsfesten lördagen den 22 september är det bara att ta sig till Indigo kvällen innan för lite tjuvstart på festivalandet. Och för den som därefter vill gå på puben varenda kväll i tio dagar så är detta inget problem – på programmet står bland annat en rad öppna hus på SLM Malmö, Noaks Ark som pubvärdar på Indigo och Sleeperz spelar på festen Monbijou 40 Carat.

Vid sidan av detta kommer teaterföreställningar och föreläsningar att hållas, liksom en konstutställning öppnas med vernissage söndagen den 23 september och därefter visas hela veckan. Den med partyhumör kommer alltså inte att bli understimulerad, även om festivalen har fler sidor än så.

Eva Törnegren menar att mångfalden i festivalens utbud gör att det finns något för alla smakriktningar. Att evenemangen dessutom är öppna för alla – homo som hetero, med eller utan dogtag, gör att verkligen alla kan ta del av HBT-samhällets mångfald. Och det är just denna mångfald som är viktig att visa upp menar hon.
– Malmö har ett rikt kulturliv, både inom ”det vanliga” samhället och gaysamhället. Det är viktigt att visa att vi finns och att vi är många, liksom att gaysamhället är betydligt mer än “ungdomsdisco”.
Vad gäller själva paraden kan man ibland undra var fokus ligger. Party eller politik? Kul grej för de som går i tåget eller forum för politiska budskap till nyfiket stirrande åskådare? Eva Törnegren svarar med att det ena inte utesluter det andra.
– Många av dem som står utmed gatorna och tittar på paraden skulle egentligen vilja vara med – skulle vilja våga vara med. För dem är det viktigt att vi syns.

Dogtags till festivalen säljs för 75:- för medlemmar (i RFSL eller annan arrangerande förening), 125:- för övriga.
Priserna på de olika kvällarna kommer att vara rejält rabatterade för den som har dogtags men alla släpps in.

http://www.qx.se/guide

Källa: Hela programmet för Regnbågsfestivalen

Publicerad: 2001-09-21 01:00:00