Homokamp

Barents-regionen är den norra delen av Skandinavien och nordvästra Ryssland. I Norge ingår Nordland, Troms och Finnmark, i Sverige Väster- och Norrbotten i Finland Karelen, Mumansk, Arkhangelsk och Nenet. Flera företag och myndigheter har sedan en tid samarbetat för att stärka regionen och sedan 1999 har även homorörelsen samlat sig till årliga konferenser.
Första året stod RFSL Piteå älvdal & norra Västerbotten som värd och förra året var det Tromsö som höll i träffen.
Men i år är det alltså första gången som konferensen hålls på rysk mark i Murmansk. Gayföreningen Krug (circel) i Murmansk står värd för mötet
Vid konferensen på Humanitära institutet kommer teman som ”Homosexuella par och familjerelationer i Barentsregionen”, ”Diskriminering och lagstiftning inom Barentsregionen” och ”Problem att komma ut i Ryssland och andra länder i Barentsregionen” att diskuteras.




Bland föreläsarna finns sexologen professor Igor S. Kon, som bland annat står bakom 40 böcker och 300 artiklar. Kon är en av pionjärerna inom den moderna ryska gayrörelsen.
På måndagen hålls en konferens om hiv/aids i regionen. Dessutom planeras olika sociala aktiviteter för deltagarna.
Från Sverige väntas minst 28 personer delta på en gemensam bussresa från Piteå till Murmansk och de olika konferenserna har stöd av svenska UD och Östeuropakommittén.
I området finns en rad gayorganisationer – se RFSL Piteås sammanställning

http://krug.polarcom.ru/eng/index.html

Publicerad: 2001-10-03 10:00:00