Dans

I september hade Kenneth Kvarnström svensk premiär för sitt verk ”Fragile”. Med fyra unga dansare skapar han ett verk som just visar hur ömtåliga vi är. Anders Jacobson, Emelie Jonsson, Jenni-Elina Lehto, Cilla Olsen, Oscar von Seth står som bevis för att svensk dans kommer leva vidare och det med besked. ”Fragile” dansas med en scendetalj som ser ut som ett stånd som inte riktigt klarar att räta ut sig. De ömtåliga skakar i ensamhet och finner kraft i mötet med andra. Men då kontakt uppstår söker de snart bryta sig ut igen. En slags dialektik – frihet och trygghet.
Kvarnströms rörelser är mjuka men strålande kraftfulla och så långt från könsbegränsande man kan komma. Har fortfarande dock svårt för de inslag av icke-dans som dyker upp i Kvarnströms verk. I ”Fragile” tar dansarna polaroidbilder av sig själva mellan varven. Jag kanske är dum, men jag blir avbruten av dessa inslag.
I samband med föreställningarna på Dansens Hus gav K. Kvarnström & Co ut boken ”Watch Your Step” med bilder, skisser och texter från Kvarnströms dansföreställningar och texter om hans koreografi. Boken säljs just nu på Dansens Hus.



Medan Kvarnström arbetar med grupp utgår Virpi Pahkinen i sina fyra nya danser på Blå Lådan helt från sig själv. ”Suite 303” är intensivt meditativ och utstrålar mitt i sin könsneutralitet en oerhörd stark kvinnlighet. I hennes två första verk, ”Bön till de uppstigande” och ”Skorpionens bön” ligger spänningen i de små men kraftfulla rörelserna. Ritualer och uttryck som för tankarna till österlandet, där varje förändring av handen eller fotens position känns som ett vulkanutbrott. Och så stillhet, koncentration och stillhet.
I ”Uzumon” dansar hon vid stranden och i havet och använder hela scenen. Koncentration och kraft som i hennes sista verk i ”Suite 303”, ”urpremiären på ”Bön för den vars darrande händer står stilla” också lägger till rörelser som bryter av. När Virpi mitt i sina skarpa rörelser plötsligt vickar på stjärten känns det befriande – oerhört befriande och nästan kärleksfullt. För allt i världen missa inte dessa dansupplevelser!

Kavrnströms ”Fragile” dansas 6, 7 november i Uddevalla, 14 november i Karlstad, 20:e i Hudiksvall, 24, 25 november i Helsingfors, 27:e i Uppsala och 29, 30 november i Västerås.
Pahkinens ”Suite 303” dansas den 9, 11, 12, 13 oktober 19.00 och 6, 7, 8 november 19.00 på Blå Lådan/Dansens Hus.

http://www.dansenshus.se

Publicerad: 2001-10-09 15:21:34