Evita kuriosa

Jag kunde nästan känna hur det var att vara en av den stora folksamlingen som nästan vallfärdade för att se en glimt Evita. Av vad jag har hört om Evita så verkar det som om hon gjorde sina goda gärningar för att folk skulle älska henne. Kanske var det en självisk anledning men spelar det verkligen någon roll varför man gör goda gärningar det viktiga är att de blir gjorda och Evita gjorde det med besked. De fattiga och de svaga tog till sig Evita till deras hjärtan. En sak som jag verkligen gillar med Evita är att hon var en stark kvinna som kämpade för kvinnors rättigheter.

”I know that, like every woman of the people, I have more strength than I appear to have.” –
Eva Peron

När mamma och jag var och såg Evita på bio kom vi in på demonstrationerna som hade varit i Buenos Aires på grund av att Madonna spelade rollen som Evita. Evita blev helgonförklarad i Argentina men inte av Påven. Madonna har ju inte rykte om sig att vara frigid precis. Mamma sa att både Madonna och Evita har mycket gemensamt. De har bägge två en stor personlighet och gör precis som de vill och de bryter tabun.

Mamma mindes att Evita var the ”best show in town”. Människor flockades under Casa Rosada för att se henne skimra. Hon hade alltid på sig vackra kreationer av bland annat Dior. Min mamma var fyra år när Evita höll sitt sista tal. Hon kommer fortfarande ihåg det. Min mormor tog med henne för att titta på ”Santa Evita”. Det var strax innan Evita dog.

Folk i Argentina kände att de fick sin frälsning via Evita Perons stiftelse. Det var bara att skriva sitt namn och vad man önskade sig och så fick man det. Victor heter min biologiska pappa. Hans familj tillhörde den fattiga arbetarklassen och hade det torftigt. Därför gick de med Descamisados, en grupp arbetare som gav sitt stöd till Juan Peron. Enligt Argentinas militär var de fattiga bönder som ingen behövde bry sig om. Men militären hade fel.

”I would willingly die a thousand times for my descamisados.” sa Evita.

Descamisados ordnade så Juan Peron kom till makten. Som tack och som plåster på såren fick familjen Unia och de andra Decamisados bostäder av Evitas Stiftelse. Så Victors släkt var evigt tacksamma. Därför slöt Victor och hans bröder sig till organisationen Monteneros. Enligt Victor var de revolutionärer som stred för att befria landet från juntan under militärdiktaturen. En diktatur som kom till makten samma år som jag föddes – 1976. Diktaktur rådde till 1982 och slutade först efter Falklandskriget.

Hemma i Husby hade vi två glas – den ena gick sönder men min mamma har fortfarande kvar båda två som prydnad. De är i kristall, med bottnar av frostat glas. Vi drack aldrig ur de två glasen som har tryck av två kända argentinare. Juan Peron och Evita.

Det ena glaset känns inte så där politiskt korrekt precis. Juan Peron har aldrig fallit mig i smaken men det andra glaset är det en helt annan sak. Evita ser riktigt vacker ut – det strömmar girl power från det. Evita har verkligen stor stjärnkvalitet.

Victor och jag bråkade alltid om Juan Peron. Jag hävdade att han var ett fascistsvin som sålde Argentina till Nazi Tyskland för det guld som Nazisterna stulit från judar. Victor höll aldrig med.
– Våga inte säga något mer om Juan Peron, brukade han säga. Han blev även ursinnig när jag påpekade at Evita hade gått sängvägen till makten och att det inte var något fel med det! Evita var en skön blandnig av helgon och fnask.
Min mamma däremot är mycket coolare. Hon gillar Evita eftersom hon bland annat gav Argentinska kvinnor rösträtt 1951.

Evita blev sjuk i juli 1952 och hon var 33 år gammal när hon dog. Evita blev inte bara filmstjärna och landets första kvinna – hon blev även ett vackert lik? Efter att hon dött anlitade Juan Peron Dr. Pedro Ara, en spansk paleontolog för att han skulle balsamera hennes kropp. Peron planerade att bygga ett mausoleum där man för evigt skulle kunna se hennes kropp. Under dagarna visades kroppen upp och människor köade i timmar för att få se en glimt av henne. Evitas död gjorde att Perons makt försvagades och militären revolterade mot honom 1955. Innan Evitas mausoleum hann bli byggt. Peron flydde till Spanien. Den nya regimen skeppade över den balsamerade kroppen till Italien där hon begravdes i Milano under falskt namn.

Peron var i exil i 18 år. Men Monteneros kämpade dagligen mot juntan och han kom åter till makten 1973. Han blev vald till president tillsammans med sin tredje fru Isabel. Som blev vicepresident. Även Evitas kropp återvände samtidigt. Och hon såg ut som om hon nyss hade stupat. Kroppen var nästan helt intakt. Peron behöll kroppen tills han dog den 1974. Isabel begravde då Evita tillsammans med sin familj i la Recoletas kyrkogård.

Det är inte svårt att förstå att berättelsen om den fattiga bondflickan som blir känd artist, gifter sig med en högt uppsatt general som senare blir president och hon själv en älskad och omtyckt presidentfru är minst sagt en fascinerande berättelse – Ta del av Evitas levnads öde och se videon där Madonna spelar Evita. QX Shop har den till försäljning.

”In government, one actress is enough” – Eva Peron

http://www.journey-on.com/evita/

Källa: Evita fakta

Publicerad: 2001-12-02 03:00:00